Judita Popović podnela ostavku u Savetu REM-a: Prekipelo mi je, postalo je besmisleno ostati u telu koje se ne snalazi u prostoru i vremenu

Beograd, 08.06.2023. –

Članica Saveta REM-a, Judita Popović, poznata je po tome što je godinama, najčešće jedina u tom telu, ukazivala na nezakonitosti, neregularnosti i greške u radu REM-a, kritikovala nekažnjavanje govora mržnje na nacionalnim TV, rijaliti programe i promociju nasilja, po snažnom protiviljenju obnavljanju nacionalnih dozvola Pinku i Hepiju i dodeli dozvole TV Informer.

Judita Popović podnela je danas zvaničnu ostavku na mesto članice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

„Mislim da sam uradila sve što sam mogla proteklih godina da promenim nešto u REM-u i napokon je i meni dosta. Nisam dala ostavku zbog zahteva opozicije, ja sam osećala društvenu odgovornost. Osećala sam da je ovo suludo više. Mesec dana ove strahote i da niko ovde ‘ne mrda ušima’ u REM-u, i meni je prekipelo. Postalo je besmisleno ostati u telu koje se ne snalazi u prostoru i vremenu“, rekla je za Cenzolovku  Popović.

Kaže da ne razume da neko tokom mesec dana žalosti celog društva potpuno zanemaruje društvene turbulencije, nezadovoljstvo javnosti…

„To zaista nije primereno, najblaže rečeno”, kaže Popović.

Na pitanje kako će sada, nakon njenog odlaska, izgledati rad REM-a, odgovara:

„To ostavljam vama, vašoj mašti da zamislite. Nema od toga više ništa. To je jedna zatvorena sredina. Sami su rekli da nisam timski igrač. Sad će im biti jako lepo, mislim da će da proslave ovo – tim će da funkcioniše samo tako.“

Popović je podnela ostavku nakon saopštenja 12 udruženja građana kojim su juče “pozvali članove i članice Saveta da prihvate ličnu profesionalnu i moralnu odgovornost za srozavanje REM-a i da podnesu neopozive ostavke“.

Udruženja su navela i imena svih članova i članica Saveta REM-a: Olivera Zekić, Milorad Vukašinović, Aleksandra Janković, Aleksandar Vitković, Radoje Kujović, Višnja Aranđelović, Judita Popović, Božidar Zečević Nemanja Tasić“.

Judita Popović za Cenzolovku dodaje:

„Ova moja ostavka će na neki način da razjasni tu stvar odogovornosti. U Zakonu o elektronskim medijima piše da nesavesni i nepravilni rad člana Saveta, koji u neku ruku smeta u radu Regulatora, zaslužuju razrešenje. Dakle, mnogo bi bilo logičnije da se traži razrešenje članova Saveta, jer će u tom slučaju odgovornost da izađe na videlo. Ostavke same po sebi ne znače ništa i zato toliko insistiram da ostavka nije dovoljna – odgovornost je ključna“, naglašava sada već bivša članica Saveta REM-a.

Ostavku članova Saveta REM-a su tražili i građani koji poslednjih nedelja protestuju protiv nasilja, kao i pripadnici pojedinih opozicionih stranaka.

Juditu Popović je za članicu Saveta REM-a izabrala Skupština Srbije u decembru 2019. godine.

Ona je godinama bila poznata po tome što često jedina ukazuje na nezakonitost, neregularnosti i greške u radu REM-a, javno kritikuje govor mržnje, promociju nasilja, kampanje protiv novinara i drugih javnih ličnosti, rijaliti program na televizijama.

Tokom ponovnog dodeljivanja dozvola za nacionalno emitovanje televizijama Pink i Hepi iznela je niz argumenata zbog kojih one te dozvole ne zaslužuju.

Jedina se nedavno usprotivila dodeljivanju dozvole za emitovanje Televiziji Informer. Na toj sednici su od nje i sami članovi Saveta REM-a tražili da podnese ostavku posle kritika upućenih TV Informer, Pink i Hepi.

Izvor: Cenzolovka