Od 7,3 miliona dinara dva miliona za RT Majdanpek: Koji su sve mediji dobili novac iz budžeta?

Zaječar, 01.06.2023. –

Gradsko veće Zaječara usvojilo je Rešenje o raspodeli sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada za ovu godinu, po kome je od 7,343.500 dinara, najviše dobila medijska kuća Radio televizija Majdanpek (T1) – dva miliona dinara, a ukupno je podržano 11 projekata.

Sredstva opredeljena Odlukom o budžetu grada Zaječara za tekuću godinu namenjena za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Zaječara u 2023. godini, u ukupnom iznosu od 7.343.500  dinara raspodeljuju se sledećim podnosiocima predloga projekta.

Najviše sredstava ove godine dobila je Radio televizija Majdanpek (T1) – dva miliona dinara, i to 1,4 miliona za televiziju, i 600.000 dinara za portal.

Tako će Zaječarci ove godine moći da vide projekat ove medijske kuće pod nazivom “Izvor života 3”, odnosno “Vidokrug 2”.

Radio Magnumu ove godine pripalo je million dinara za projekat “Grad u pokretu”, dok je portal ovog radija, dobio 400.000 dinara za projekat “Žene u fokusu”.

Medijska kuća Zamedia, ove godine za projekat “Zaječarski talenti – mladi i uspešni – druga sezona”, dobila je nešto više od million dinara.

Portal “Timočka” sa projektom “Turistički kompas 2”, podržan je sa 700.000, a AD Timok – Niš sa projektom “Čuvari nasleđa” sa 500.000 dinara.

Srbija danas, sa projektom “Zaječar danas i sutra”, podržana je sa 500.000 dinara, a Zona plus sa projektom “Ponos Zaječara – Čuveni Timočani” – 450.000 dinara.

Bel Ami Niš, sa projektom “Gradski zapisi” podržan je sa 400.000 dinara, a radio Tempo, ove godine za projekat “Budućnost mladih Zaječaraca” dobio je “samo” 350.000 dinara.

Komisiju koja je odlučivala o projektima ove godine, činili su Danijel Kulačin ispred Društva novinara Vojvodine, Milanka Popović ispred Udruženja elektronskih medija “ComNet”, i Ilija Stojanović, samostalni medijski stručnjak, urednik Romskog Medijskog Servisa.

Kako i godinama ranije Zaječarce će u tekućoj godini informisati isti mediji koji godinama dobijaju sredstva, što, kako kažu vlasnici nezavisnih medija u Zaječaru, nije ništa novo.

“Rezultati su očekivani. Volela bih da mogu da kažem da sam iznenađena, ali nisam. Iz istog razloga nismo ni uzeli učešće, jer bi to bilo gubljenje vremena. Nijedan od medija kojima su dodeljena sredstva nije sklon iznošenju kritika na račun vladajuće stranke”, kazala je za Danas Anđela Risantijević, glavna i odgovorna urednica portala “Glas Zaječara”.

Vladan Stanković, glavni odgovorni urednik portala “Zajecaronline”, kaže za Danas da su konkursi za sufinansiranje medijskih projekata potpuno izgubili smisao, jer se unapred zna ko će novac dobiti.

“Još opasnije, unapred se zna da javni interes za koji je novac raspoređen neće biti ostvaren, već će kao i godinama unazad mediji koji sredstva dobijaju poslovati lagodno i biti PR služba organa vlasti. Portal ZaOnline već godinama ne učestvuje na takvim nameštenim konkursima i ne daje legitimitet takvom procesu”, kazao je Stanković.

Pošto je od 11 projekata u Zaječaru, čak tri iz Niša, upitali smo Srđana Nonića, aktivistu i novinara iz tog grada, za komentar za ovakvu dodelu sredstava za javno informisanje u Zaječaru.

“Pumpanje para u niške medije koji su glavni osigurač diktatorske vlasti nije nikakva novost, ali jeste konstrantna sramota. Ovi potezi koji su za ozbiljne zatvorske kazne, govore da zaječarskoj vlasti nije stalo do informisanja već do propagande. TV Zona i Belami i u samom Nišu se ne bave nikakvim novinarstvom već PR uslugama za vlast. Ako ikad padne ovaj bastion „jedne iste bande“ nije mi jasno kako će prvi mesec da prežive”, istakao je Nonić.

Izvor: Danas