Treba da visi na banderi zbog kritike crkve i patrijarha: Pretnje smrću novinaru Nikoli Krstiću

Beograd, 18.05.2023. –

Zbog kritike Srpske pravoslavne crkve, pošto je patrijarh Porfirije izvređao žene, novinaru Nikoli Krstiću za jedan dan stiglo je više pretnji i uvreda sa svih strana – od desničara i tabloida do saradnika vlasti i predstavnika opozicije. Ne verujem da će institucije reagovati, sve je zakržljalo, kaže Krstić za Cenzolovku.

„Trbuhozborci“ vladajuće stranke, predstavnici opozicije, desničari, tabloidi – svi su oni u poslednja 24 sata pretili ili vređali novinara Nikolu Krstića zbog teksta u kom kritikuje Srpsku pravoslavnu crkvu.

Krstić je na društvenim mrežama podelio ovaj svoj tekst, od pre mesec dana, nakon što se na internetu pojavio video u kom se vidi kako patrijarh, na nekoj proslavi, u uličarskom maniru, ponižavajuće i uvredljivo govori o ženama.

Da treba da „visi na banderi” i da „takve treba istrebiti”, neki su od komentara upućenih novinaru.

Nemaju pojma o čemu se radi, ali vole da bace kamenicu

„Krenulo je, mic po mic, prvo su krenuli da pišu gluposti pravoslavni krstaši, ali im se onda pridružila masa ljudi, koja više pojma nije imala o čemu se radi, ali je bila voljna da baci kamenicu”, objašnjava Krstić za Cenzolovku i dodaje:

„Došlo je do toga da narodni poslanik opozicione stranke Vladimir Gajić, s jedne strane, a trbuhozborac vlasti Dragoslav Bokan, s druge, imaju skoro pa iste rogobatne opise mene i mog rada, te je onda navalila rulja na sve strane.”

On je potom prijavio pretnje pravnom timu Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ali je „u tim trenucima osvanuo u propagandnim glasilima vladajuće stranke, gde me lažno nazivaju pripadnikom partije Dragana Đilasa i inicijatorom blokada Gazele i javnih institucija.”

Simfonijska agresija

Ovakve sinhronizovane napade Krstić naziva „simfonijskom agresijom”, ali kaže da oni ne moraju nužno biti namešteni, jer je – „ovde dovoljno da nekog pogledaš popreko, pa da te ubije”.

„Srpska pravoslavna crkva je nedodirljivo drevno biće, da budem što jasniji, koje ne sme nikako da se pipa, dira ili menja. Ono je čuvar svega mrtvomorskog u ovoj zemlji, a njeni sledbenici su fanatični branioci njene korozivne tekovine, koja održava ovu močvaru i ne dozvoljava joj da se pročisti”, kaže Krstić.

On navodi i da nije lično prijavio ove pretnje, ali da misli da jeste pravni tim NUNS-a.

„Ne verujem da će institucije reagovati, jer ne postoji dobra praksa u slučajevima napada na novinare. Sve je zakržljalo.”

SĆF: NIKO NIJE BOGOMDAN DA BUDE ZAŠTIĆEN OD KRITIKE, PA NI SPC

Povodom pretnji Nikoli Krstiću, podršku novinaru uputila je Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF):

„Ovi napadi sinhronizovani su od predstavnika opozicije, tabloida, saradnika režima, desničara — to pokazuje koliko je danas opasno kritikovati. Niko nije bogomdan da bude zaštićen od kritike, pa ni SPC”, objavila je SĆF svom Tviter nalogu. 

„Ne može biti zaštićenih i nedodirljivih među onima koji šire govor mržnje. A posebno su neprimereni i licemerni pokušaji određenih javnih aktera da relativizuju mizogine poruke najviših predstavnika SPC”, istaklo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u reakciji povodom pretnji Krstiću.

Iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije poručili su „da ovakve pretnje ne čude, s obzirom na klimu koja se stvara prema novinarima u Srbiji već duže vreme i podsećaju na veliki broj napada i pritisaka na novinare”.

NDNV i mreža Safe journalists, u čijem je sastavu NUNS, pozvali su policiju i tužilaštvo da otkriju ko je uputio pretnje Krstiću.

Izvor: Cenzolovka