Predsednik UNS-a Živojin Rakočević nakon maltretiranja od strane KPS-a: To je poniženje koje mi živimo…

Gračanica, 13.05.2023. –

Neidentifikovane uniformisane osobe su u mestu Preoce nadomak Gračanice maltretirali predsednika Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočevića i književnika Žarka Milenkovića. Rakočević je od policijskog inspektorata zatražio da sazna ko su ti ljudi, međutim odgovora još nema. Misija OEBS “prati slučaj”. video icon

Predsednik UNS-a Živojin Rakočević je književnika Milenkovića povezao kući kada ih je u mestu Preoce zaustavila grupa uniformisanih lica.

“Otvorio sam prozor, čovek u uniformi je odmah pritrčao i počeo da viče na mene, na nas. Ja sam ljubazno zamolio da pozove nekoga ko zna srpski jer ja ne razumem, e to je bio okidač, srpski je bio okidač i traženje da neko progovori na službenom jeziku”, objašnjava Rakočević detalje incidenta u Preocu.

Kako dalje navodi onda je krenulo vikanje i izvođenje iz automobila.

“Ono čuveno udaranje po nogama, da se rašire noge, da se naslonimo na kola. Ali u osnovi to je jedna vrsta poniženja koju mi živimo, i nije ovaj incident ništa spektakularno jer se posle objavljivanja ove informacije javilo petoro, šestoro ljudi koji su isto doživeli protekle nedelje”, navodi Rakočević.

Represija traje već više od dvadeset godina, dodaje Rakočević koji naglašava da smo sada počeli da se stidimo što nas maltretiraju.

“Rečenica koju mi je Žarko uputio posle maltretiranja bila je:”Stidim se kao nikada u životu i da kažem da sam maltretiran”. E to je ono što je još strašnije. Taj mladi čovek je čitav život u getu, on nije osetio iskustvo grada ali ima iskustvo kulture i stida da vas neko može mlatrtirati”.”

Iako je ovo samo deo ovdašnjeg fenomena “normalnosti”, u nju se dodatno ubrizgava strah.

Rakočević dodaje da se odmah obratio policijskom inspektoratu, međunatrodnim institucijama.

“Policija se nije ni udostojila da kaže primili smo poruku. Umesto nje to je učinio Majkl Devemport i Oebs i rekli su da prate slučaj i da im je policija potvrdila da je primila naše pismo. Ali mi taj odgovor nismo dobili”, objašanjava Rakočević.

On zaključuje da su zakoni na Kosovu prepisani evropski zakoni, međutim njihovo implementiranje vrši se delimično ili u zavisnosti od etničke pripadnosti.

Kancelarija za KiM osudila je maltretiranje Rakočevića i Milenkovića navodeći da je “ovaj slučaj još jedan primer represije nad srpskim narodom, dodajući da se radi o etničkoj osnovi, te da pokazuje sliku navodne demokratije koja vlada Kosovu”.

Izvor: RTV