„Senzacionalističko izveštavanje može da podstakne nekoga da iskopira zločin“

Beograd, 09.05.2023. –

Senzacionalističko izveštavanje medija u slučajevima krize može da podstakne nekoga sa mračnim idejama i fantazijama da iskopira zločin, poput onog koji se dogodio u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, izjavio je novinar Radio Beograda i psiholog Miša Stojiljković, napominjući da su takvi slučajevi zabeleženi i u literaturi.

Prema njegovim rečima, nauka je prepoznala da u kriznim situacijama postoji efekat koncentričnih krugova, odnosno da se posle tako teških događaja poput masakra u Ribnikaru i u Mladenovcu dogode slični događaji.

Upravo je zbog toga neophodno da mediji o ovakvim događajima izveštavaju umereno i da nikako ne ostave prostor za spekulacije, naglasio je Stojiljkovć u serijalu Kiosk o medijskoj sceni Srbije.

Od toga kako mediji izveštavaju, zavisi kako će ti koncentrični krugovi dalje da se rašire, objasnio je on i ukazao da na osnovu dosadašnjeg izveštavanja o ovim tragedijama može samo da zaključi da mediji tome doprinose.

Retki su mediji koji su u ovom slučaju profesionalno izveštavali i sve je izgledalo kao da su se trkali ko će pre da objavi informacije koje nisu bile proverene, ali su zvučale senzacionalistički, poput one dezinformacije da je u školi stradala učiteljica, rekao je Stojiljković.

Sreća je što deca ne prate tradicionalne medije, ali preko roditelja mogu dobiti informacije koje će ih dodatno uznemiriti, dodao je on i precizirao da treba posvetiti posebnu pažnju kada se govori o slučaju masakra u Ribnikaru, jer ih višak informacija i senzacionalizam mogu dodatno traumatizovati.

Stojiljković je pročitao uputstva Instituta za mentalno zdravlje u kojima se govori na koji način se izveštava u ovakvim situacijama da bi se izbeglo dodatno širenje panike i povećanje anksioznosti.

U ovakvim situacijama je važno ne trčati pred rudu i ne iznositi podatke koji nisu provereni. Važno je izbeći spekulacije, posebno kada se govori o tome kako će se dalje postupati prema napadaču, s obzirom na to da, zbog uzrasta, nije krivično odgovoran, rekao je Stojiljković.

On se boji da u jurnjavi za senzacijom mediji zaboravljaju na braće, sestre i drugare stradalih učenika i podseća da mu za 25 godina rada u medijima nikada nije bilo jasno zašto se mediji utrkuju ko će pre da objavi neku groznu vest.

Izvor: N1