Sufinansiranje medija u Tutinu: Ko bliže vlasti njemu pare

Tutin, 23.04.2023. –

Konkurs za sufinansiranje medijskih projekata u Tutinu, potvrdio je da na parče finansijskog kolača mogu da računaju oni koji su bliski vlasti.

Pre dvadesetak dana, objavljen je spisak korisnika sredstava iz budžeta te opštine i izazvao je brojna negodovanja u Tutinu i Novom Pazaru.

Komisija koja je ocenjivala projekte (Nazim Ličina, Muharem Mutabdžija i Jovan Bukovala), donela je odluku da, pare iz opštinske kase, dobije 10 medijskih projekata, od 21 koji su konkurisali. Njima je od planiranih 10 miliona, podeljeno nešto više od 9 miliona dinara.

Posebno nezadovoljstvo izazvala je činjenica, da su od 10 odobrenih, 6 projekti medija bliskih novih koalicionih partnera, SDA Sandžaka, koja predvodi lokalnu vlast u Tutinu, i Stranke pravde i pomirenja (SPP). Tih 6 medija i udruženja dobilo je ukupno 8 miliona dinara, a preostalih 1.050.000 podeljeno je na četiri medija.

Najviše sredstava, 4 miliona dinara, dobio je Bošnjački informativni centar iz Novog Pazara, koji stoji iza internet Behar televizije. To su su YouTube kanal, za koji se tvrdi da ima samo 360 pratilaca, i portal, blizak SDA Sandžaka. Bošnjački informativni centar je registrovan u februaru prošle godine i isključivo izveštava o aktivnostima SDA Sandžaka. Behar TV je, dugo bio projekat za koji je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) izdvajalo sredstva iz svog budžeta. Lokalni mediji su zbog toga prozivali bošnjački nacionalni savet „da finansira nepostojeći projekat“.

Tutinski Info centar, iza koga se „krije“ Pešter TV je, po visini dobijenih sredstava – 1,5 miliona dinara, drugi na listi. Vlasnici tog medija su članovi rukovodstva SPP Toj partiji i Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji,bliska je i Sandžak TV, koja je iz tutinskog budžeta dobila milion dinara. Ova tri medija dobila su ukupno 6,5 miliona dinara ili više od polovine dodeljenih sredstava.

Po pola miliona dinara dobila su još tri medija bliska ovim političkim opcijama u Tutinu i Novom Pazaru, Udruženje građana „Vidrenjak“ (Tutin Press), „Arsa“ (portal Tutinske novine) i Kulturni centar „Zambak iz Novog Pazara.

Preostalih nešto više od milion dinara, raspodeljena su na četiri projekta. Njihovi grantovi su 250.000 i 300.000 dinara.

Novopazarski Info leader media podržan je sa 300 hiljada dinara, a po 250 hiljada dobili su Radio Sto plus (radio agencije Beta u Novom Pazaru), A1info.net portal i Udruženje građana “020 media“.

Upadljivo je da među “dobitnicima”, ove godine, nema RTV Novi Pazar, šampion po visini dobijenih sredstava na lokalnim konkursima. Toj medijskoj kući, uvek, je pripadao najveći deo finansijskog kolača.

Tako je bilo i, prošle godine, u tutinskoj opštini, kada je u lokalnoj vlasti sa SDA Sandžaka bila Sandžačka demokratska partija (SDP), kojoj su bliski vlasnici RTV Novi Pazar. Raspad te koalicije, ostavio je taj medij bez sufinansiranja projektinih sadržaja.

Direktor nevladine organizacije Akademska inicijativa “”Forum 10”, Fahrudin Kladničanin, podseća da je, na prošlogodišnjem konkursu, “problema” bila RTV Novi Pazar.

-Ove godine nije problem ta medijska kuća, već YouTube kanal, kojim rukovodi anonimni Bošnjačko informativni centar iz Novog Pazara i kojem je dodeljeno 4 miliona dinara. To je nepravda prema lokalnim medijima u Tutinu, kojima podrćka kroz projektno sufinansiranje je veoma važna. Projektno sufinansiranje medija gubi smisao i u slučaju Tutina i Novog Pazara, ali i u celoj zemlji, jer se doživljava, ne kao sufinansiranje projekata, već, isključivo kao finansiranje medija, koji su podobni lokalnim vlastima – komentariše Kladničanin i ocenjuje da se prema rezultatima konkursa “vidi kakvo je političko raspoloženje u zajednici” i da je to “uvek jasan i dobar pokazatelj, jer danas su to mediji bliski SPP, pre dve godine bili su bliski Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP) i sve u krug.

Reagovao i predsednik tutinskog odbora opozicione SDP, Besim Hamzagić, koji se posebno osvrnuo na dedelu sredstava neafirmisanom mediju, Bošnjačkom informativnom centru.

To je nazvao “klasičnom zloupotrebom službenog položaja na štetu opštinskog budžeta”, jer “taj medij nema ni infrastrukturu, ni kapacitet da realizuje projekat koji će biti plaćen parama građana”. Poručio je da će “u najmanju ruku, krivično odgovarati donosioci ovakve odluke”. Predstavnici lokalnih medija, na ovom području, jedinstveni su u komentaru da je odluka očekivana i da se takva siruacija “sreće na svim konkursima, kada se dele sredstva za medijske projekte”.

Izvor: DANAS