Cirkus koji REM stvara „štrajkom“, koji podržava vladajuća većina, ne ostavlja nikakvu nadu da vlast ima nameru da omogući punu slobodu medija u Srbiji

Beograd, 21.12.2022. –

Odlukom da podrži „štrajk“ REM-a, Skupštinski odbor za kulturu i informisanje bahato se ruga svim građanima Srbije, zakonima i zdravom razumu. Tom odlukom, Odbor se, praktično, pridružio ciničnoj tvrdnji – da pozivi stručne i medijske javnosti Savetu REM-a da poštuje svoje obaveze utvrđene zakonom, predstavljaju hajku i ugoržavanje bezbednosti članova tog tela.

Umesto da ozbiljno preispita rad Saveta REM-a, kao i sva kršenja i ignorisanja zakona koje je ovo telo uporno sprovodi, parlamentarna većina poručuje da nema nikakvu nameru da omogući slobodan rad medija i uspostavi makar rudimentarnu vladavinu prava u zemlji.

Jučerašnja sednica skupštinskog Odbora još jednom je neskriveno demonstrirala instrumentalizaciju REM koji, umesto da sprovodi nezavisni nadzor nad sprovođenjem zakona, brutalnim i neskrivenim intervencijama u korist tabloidnih televizija omogućava mržnju, propagandu i nasilje.

Prethodnih godina, REM je svojim nečinjenjem omogućio emitovanje nasilja i krivičnih dela u programima nacionalnih televizija, govor mržnje i targetiranje neistomišljenika vlasti, javne pozive na linč svakog kritičkog glasa u zemlji, širenje verske i nacionalne mržnje, kao i pseudo-naučnih i otvoreno lažnih teorija i informacija koje gledaoce dovode u zabludu i direktno ugrožavaju zdravlje i bezbednost građana.

U avgustu ove godine, REM je nezakonito nagradio ovakvo ponašanje dodelom nacionalnih dozvola za emitovanje televizijama koje su prethodnih 16 godina trovale javno mnjenje u Srbiji, u potpunosti ignorišući ne samo svoje zakonske obaveze, već i brojne nalaze sopstvene stručne službe.

Cirkus koji REM organizuje obustavom rada, a kome saučestvuje parlamentarni Odbor za kulturu i informisanje, ne ostavlja nikakvu nadu da vladajuća koalicija ima bilo kakvu nameru da omogući punu slobodu i nezavisnost medija u Srbiji. Pružamo punu podršku svima koji pokušavaju da otvore smislenu parlamentarnu raspravu o radu Regulatora. Slavko Ćuruvija fondacija će nastaviti da pažljivo prati i dokumentuje neodgovorno ponašanje članova Saveta REM-a, kao i da o tome obaveštava domaću i međunarodnu javnost.

Izvor: SĆF