UNS i DNKiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji

Goraždevac, 04.08.2022. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) osudilo je verbalne pretnje novinaru Radija Goraždevac i zatražilo efikasnu istragu ovog incidenta.

“Bili smo u redakciji Radio Goraždevca – kolega Damjan Portić, Darko Dimitrijević i ja, i u jednom trenutku Damjan mi je rekao da izađem, jer me zove M. B. Izašao sam, i M. B. mi je na telefonu pokazao vest koju smo pre toga objavili. Rekao je – ‘imate sat vremena da izbrišete ovu vest’ u kojoj se on i ne pominje. Pitao sam ga ‘zašto da izbrišemo vest, o čemu se radi’. Odgovorio je – ‘imate sat vremena da je izbrišete ili ću da polomim zube svima u redakciji’”, kazao je Milić Petrović za UNS.

Petrović je ujedno UNS-u kazao da je M. B. nakon sprovođenja u policijsku stanicu nastavio da preti.

UNS i DNKiM su pozvali da se hitno prestane sa pritiscima i pretnjama novinarima Radio Goraždevca, za koje navode da rade u teškim uslovima, te zatražili i da im se omogući nesmetano bavljenje novinarskim poslom.

Pozivali su i policiju, tužilaštvo i pravosudne organe da slučajeve napada na novinare rešavaju bez odugovlačenja.

Pretnje novinaru Radio Goraždevca osudilo je i Udruženje novinara Kosova, koje je poručilo da one direktno utiču na bezbednost novinara.

Istovremeno, iz ovog Udruženja su pozvali organe za sprovođenje zakona da ovaj slučaj tretiraju kao prioritet.

Izvor: UNS