SJ: Seksističke uvrede i pretnje novinarkama u Srbiji

Beograd, 03.08.2022. –

Nakon objavljivanja teksta na portalu Kurir.rs o navodno nelegalnom domu za stare, autorka teksta i urednica dobile su pretnje smrću putem telefona od vlasnika tog objekta i njegovog brata. Slučaj je prijavljen policiji i Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara.

Kurir je 1. avgusta objavio tekst o navodno nelegalnom domu za stare “Rojal” u kome je navedeno da su uslovi boravka za štićenike doma, kao i uslovi rada za zaposlene loši, te da dom nema odgovarajuću licencu za rad. Kako navode u redakciji, vlasnik objekta je demantovao te navode, ali nije dostavio nijedan dokaz o tome, već je tokom 1. i 2. avgusta putem telefona, zajedno sa svojim bratom, uznemiravao i pretio novinarkama, pozivajući se i na veze u vladjućoj stranci.

Nisam ja tamo neki sa ulice pa da pišem demanti, zna se kako se to rešava – u određeno vreme na određenom mestu, oči u oči. Je l’ znaš šta to znači?… Mi smo sada deo sistema, podržavamo vladajuću stranku”, poručio je, između ostalog, F. J., vlasnik pomenutog objekta urednici Kurira, dok je njegov brat iz pozadine sve vreme dobacivao: “K***o raspala, ti si za mene k***a raspala, odraćemo te tužbama. Ja sam lice sa imunitetom, mogu da psujem i radim šta hoću!

Odgovorni urednik Kurira Rajko Nedić izjavio je za SJ mrežu da Adria media grupa, kao izdavač Kurira, očekuje hitno procesuiranje i kažnjavanje osoba koje su pretile novinarkama.

“Zaprećena kazna za ugrožavanje sigurnosti pretnjom novinarima je od šest meseci do pet godina zatvora, i očekujeno da pravosuđe u Srbiji ovu odredbu i primeni. Adria Media Grupa i list Kurir će i dalje nastojati da istražuju i objavljuju činjenice od javnog interesa, kao što je slučaj nelegalnog doma za stare, zbog čega su našim novinarkama pretnje i upućene, i neće se povući pred bahatošću i kriminalom, ma od koga dolazio”, naveo je Rajko Nedić.

SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu osuđuje pretnje novinarki i urednici Kurira i smatra zabrinjavajućim to što se osobe koje prete osećaju sigurno jer su povezani i imaju bliske veze sa političkim strankama. Takođe, podsećamo da je nedopustivo da se novinarke vređaju i omalovažavaju na polnoj osnovi. 

SJ mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da urgentno preduzmu sve mere kako bi se osobe koje su pretile novinarkama procesuirale i kaznile. 

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skopje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 3. avgust 2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinara

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Izvor: Safejournalists.net