NUNS: Otkriti ko obara sajt KoSSeva uvek kada dođe do krize u odnosima Beograd – Priština

Severna Mitrovica, 02.08.2022. –

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva nadležne organe da sprovedu istragu i utvrde ko je izazvao hakerski napad i na 17 sati oborio sajt portala KoSSev. DDoS napad se dogodio baš u momentu kada su se oglasile sirene u Kosovskoj Mitrovici za vreme „vanredne situacije“ i novinari portala KoSSev su time ponovo bili sprečeni da obavljaju svoj posao i obaveštavaju javnost o aktuelnoj situaciji na Kosovu. Redakcija je morala da preusmeri svoj rad na društvene mreže, što im je dodatno otežalo posao.

Zbog ranijih učestalih napada na sajt portala, KoSSev je uložio značajne resurse u njegovu zaštitu, što samo pokazuje koliko je bio jak ovaj hakerski napad na sajt i želja da se ne sazna šta se događa na Kosovu.

Podsećamo, uvek kada dođe do krize u odnosima na relaciji Beograd – Priština, dogodi se napad na sajt portala Kossev, što samo pokazuje da ovakvi napadi nikako nisu slučajni i da su unapred dobro isplanirani. Pogotovo što su se IP adrese ovih napadača detektovane širom sveta.

NUNS zahteva od nadležnih organa da istraže ovaj slučaj kako bi se uhvatili i procesuirali krivci, a samim tim i sprečili budući ovakvi napadi na portal, kako bi javnost bila blagovremeno informisana o događajima sa Kosova.

NUNS, ujedno, poziva predstavnike Srpske liste sa Kosova da prestanu da ignorišu portal Kossev jer je uloga novinara i novinarki u svakom društvu da izveštavaju o događajima koji su od javnog značaja i da svim novinarima treba da omoguće nesmetan rad.

Nosilac liste Srpske liste i poslanik u Skupštini Kosova Igor Simić, u momentu kada se nije znalo šta se tačno događa, odbio je da da izjavu za ovaj portal uz konstataciju da“ nije izabran da njima odgovara”. Tim više jer u toku “vanredne situacije” na Kosovu predstavnici Srpske liste nisu davali izjave za lokalne srpske medije, što je dodatno dovelo do konfuzije lokalnog stanovništva, koje nije znalo šta se tačno događa.

Portal KoSSev je, inače, isključen sa liste medija koji se obaveštavaju o aktivnostima i informacijama lokalnih srpskih institucija.

Izvor: NUNS