Slavko Ćuruvija fondacija: REM pod hitno da zaustavi nasilje na TV Pink

Beograd, 08.06.2022. –

Deset dana nakon prijave SĆF-a i pet nakon prijave NUNS-a zbog nasilja prema ženama, brutalne scene u Zadruzi se nastavljaju, a REM i dalje ćuti. Da li je potrebno da neko strada uživo u programu sa nacionalnom pokrivenošću da bi REM reagovao?

Poslednji incident – šamar koji je učesnik Zadruge udario trudnoj učesnici – samo je jedan u nizu kontinuiranih napada u ovom rijalitiju na koje niko od nadležnih ne reaguje.

S obzirom na učestalost nasilja i agresije na nacionalnoj TV Pink, zahtevamo da se REM probudi, reaguje i spreči dalja kršenja ljudskih prava, prava maloletnika i ugrožavanja dostojanstva učesnika i učesnica programa.

Pink godinama nesmetano krši Zakon o elektronskim medijima i pravilnike REM-a, a u poslednjih deset dana učestalo emituje izvršenja krivičnih dela. Zbog toga, REM mora da uzme u obzir sveukupno ponašanje ovog emitera i izrekne ozbiljniju meru od običnog upozorenja.

Nakon Slavko Ćuruvija fondacije i Nezavisnog udruženja novinara Srbije, REM-u se obratio i Autonomni ženski centar iz kog navode da ovo telo nije odgovorilo na njihova dosadašnja obraćanja, što ga „stavlja na spisak odgovornih za stanje u društvu, promociju nasilničkog ponašanja i strah građana”.

Olivera Zekić nedavno je rekla da REM neće biti „preki sud”, ali podsećamo da, ako ovo telo ne odreaguje u skladu sa svojim nadležnostima, svesno saučestvuje u normalizaciji nasilja i kršenju zakona dopuštanjem da se agresivan sadržaj i krivična dela nesmetano emituju.

Izvor: SĆF