NKEU: Obustaviti konkurs za nacionalne frekvencije, sprovesti nov nakon potrebnih izmena zakona

Beograd, 08.06.2022. –

Međusektorska grupa za slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) zatražila je danas odlaganje javnog konkursa za dodelu nacionalnih televizijskih i radijskih frekvencija, koji je 15. aprila raspisalo Regulatorno telo za elektronske medije (REM), dok ne budu usvojene izmene Zakona o elektronskim medijima, i ne bude izabran novi sastav REM-a.

Kako se navodi u saopštenju te grupe, koje je prosledila nevladina organizacija (NVO) Građanske inicijative, Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji predviđeno je da se do juna ove godine Zakon o elektronskim medijima izmeni u pogledu izbora članova REM-a i da se zatim izabere budući saziv po novom konkursu.

„Smatramo da je neophodno da konkurs za dodelu frekvencija bude raspisan od strane tog novog saziva, a na osnovu prethodno sprovedene analize medijskog tržišta, što je takođe obaveza Regulatora po Zakonu o elektronskim medijima. Ovo predstavlja neophodan preduslov kako bi se osiguralo da se nacionalne frekvencije dodele u fer i transparentnom postupku“, stoji u saopštenju.

Zabrinutost zbog načina na koji se postupak trenutno sprovodi, istakli su iz te grupe, izrazile su i organizacije Media Freedom Rapid Response (MFRR) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje su takođe istakle i „politizovanost rada trenutnog sastava Regulatornog tela“.

„U prilog ovome ide i izostanak reakcije REM-a na uznemiravajuće scene nasilja u rijaliti programima koji se emituju na televizijama Hepi i Pink, koje će izvesno konkurisati za obnovu nacionalne frekvencije, a na šta je stručna javnost takođe nedavno ukazivala“, istakli su u saopštenju.

Ocenili su da to „još jednom pokazuje da REM ne postupa u okviru svojih ovlašćenja i ne sankcioniše najgrublja kršenja propisa od strane privatnih televizija bliskih vlasti“ i naglasili da Međusektorska radna grupa NKEU na to godinama ukazuje u svojim izveštajima.

Naglasili su da zbog toga apeluju da se sprovođenje konkursa obustavi pre njegovog isteka 20. juna, kako bi se dodela frekvencija sprovela u nepristrasnom postupku „koji bi osigurao da se rad postojećih elektronskih medija objektivno preispita, a nove dozvole dodele medijima koji dokažu da će svoj posao obavljati profesionalno i savesno, u skladu sa interesom celokupne javnosti“.

Izvor: Danas