UNS, Koalicija za slobodu medija i ANEM: Ministarstvo kulture i informisanja zloupotrebilo instituciju nezavisnog medijskog stručnjaka

25.05.2022. –

Udruženje novinara Srbije (UNS), Koalicija za slobodu medija i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) smatraju da je Ministarstvo kulture i informisanja na čelu sa ministarkom Majom Gojković nastavilo da urušava već duboko zloupotrebljen sistem projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja odlukom da o budžetskom novcu za republičke medijske konkurse većinu u komisijama obezbedi novinarskim i medijskim udruženjima čija je glavna svrha postojanja raspodela novca medijima bliskim vlastima u lokalnim sredinama.

Ovog puta Ministarstvo i ministarka Gojković odlučili su da oforme komisije tako da u njih uvrste jedan broj navodno nezavisnih medijskih stručnjaka, a koji su inače na predlog takvih udruženja kandidovani ili članovi komisija za raspodelu novca za medijske sadržaje upravo u lokalnim sredinama.

UNS, Koalicija i ANEM u julu 2021. godine skrenuli su pažnju javnosti da je Ministarstvo na čelu sa Majom Gojković u Radnu grupu za izradu medijskih zakona rešilo da uvrsti, kako su naveli, “novinska udruženja PROUNS, Komnet, Društvo novinara Srbije, Asocijaciju radio televizija Srbije, Društvo novinara Vojvodine i Udruženje medija i medijskih radnika”.

Tada smo jasno rekli da pojedine organizacije pod tim nazivom ne postoje, nemaju kontakt podatke, aktivne veb sajtove, ne mogu da kažu koliko članova imaju, odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, kao i da se isti ljudi kao funkcioneri u jednim, pojavljuju i u drugim organizacijama.

UNS, Koalicija i ANEM smatraju da je Ministarstvo ovakvim postupcima blizu da označi kraj sistema projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja koji je u Srbiji u dobroj veri ustanovljen 2014. godine.

UNS, Koalicija i ANEM poslaće danas Ministarstvu kulture i informisanja zahtev po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u kom traže imena i profesionalne biografije svih pristiglih kandidata za članstvo u ovogidišnjim komisijama.

Analizom tih podataka bićemo u prilici da javnost upoznamo ko su bili kandidati, a ko je odlukom Ministarstva odabran da odlučuje o budžetskom novcu namenjenom medijskim sadržajima od važnosti za javnost i građane Srbije.

Udruženje novinara Srbije (UNS)

Koalicija za slobodu medija (Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija)

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM)

Izvor: UNS