Pobeda četiri kompanije United Grupe: Telekom izgubio spor od 80 miliona evra

25.05.2022. –

Prvostepeni sud u Beogradu u potpunosti je odbio višemilionski odštetni zahtev kompanije Telekom Srbija za naknadu štete za navodnu nepoštenu tržišnu utakmicu koji je državni telekomunikacioni operator podneo protiv kompanija United Grupa i SBB, kao i televizije N1 i portala nova.rs, saopšteno je iz United Grupe.

Ovom sudskom odlukom Privrednog suda u Beogradu sprečen je pokušaj Telekoma Srbija da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija N1 i nova.rs i onemogućen je zahtev da prestanu izveštavanje o aktivnostima državne kompanije Telekom, kako bi građani otežano dolazili do informacija od javnog interesa, navodi se u saopštenju United Grupe.

Telekom Srbija je, kako se podseća u saopštenju, na sudu zahtevao nesvakidašnjih 80 miliona evra odštete, tvrdeći da nezavisni mediji N1 i nova.rs plasiraju lažne informacije i krše novinarski kodeks u izveštavanju o kompaniji Telekom Srbija.

Međutim, Privredni sud u Beogradu je tužbeni zahtev odbio kao neosnovan, te odbacio zahtev Telekoma Srbija da se utvrdi da je medijsko izveštavanje o ovom preduzeću u državnom vlasništvu predstavljalo akt nelojalne konkurencije, ističe se u saopštenju.

Telekom je, kako se dodaje, kroz čitav sudski postupak svesno zanemarivao da je uloga medija u demokratskom društvu da građane izveštavaju o temama od javnog interesa, uključujući i o spornim radnjama preduzeća u državnom vlasništvu, koje najviši državni zvaničnici kontinuirano označavaju strateškim resursom istih tih građana. Telekom Srbija je kroz uopštene zahteve, kao i nepotkrepljeni visoki iznos navodne štete, pokušao da izdejstvuje prestanak izveštavanja o Telekomu i uklanjanje tekstova koji im nisu odgovarali, odnosno da utiče na uređivačku politiku nezavisnih medija, ističe United Grupa.

Sud je u prvom stepenu adekvatno odgovorio na ove pokušaje Telekoma, te zaključio da nije bilo nikakvih radnji nelojalne konkurencije od strane kompanija koje posluju u okviru United Grupe, ocenjuju u ovoj kompaniji. Ovakvi zaključci suda su, kako se dodaje, utemeljeni na višegodišnjoj praksi i dodatni su pokazatelj da je tužba predstavljala vid zloupotrebe od strane Telekoma Srbija.

Konkretni povod za tužbu je predstavljalo nezadovoljstvo kompanije Telekom Srbija izveštavanjem medija N1 i nova.rs u periodu od juna do avgusta 2020. godine, koji su se ticali istraživanja isplativosti akvizicija Telekom Srbija nad desetinom kablovskih operatora u Srbiji tokom 2018. i 2019. godine, tekstova nekadašnje članice Saveta za borbu protiv korupcije Jelisavete Vasilić o načinu poslovanja Telekoma, kao i izveštavanja o pitanjima opravdanosti određenih poslovnih poteza poput kupovine sportskih prava, generalne profitabilnosti Telekoma Srbija i transparentnost poslovanja, podsećaju iz United Grupe.

Zbog neosnovane tužbe Telekom Srbija, će, u slučaju da drugostepeni sud potvrdi presudu, platiti samo na ime sudskih troškova najmanje tri miliona dinara i tako zbog neopravdanih napada na medije rasipati novac građana Srbije, ukazuju iz United Grupe.

Mediji u okviru United Grupe će, u skladu sa svojom nezavisnom uređivačkom politikom, nastaviti i dalje profesionalno i objektivno, da informišu građane o svim temama od javnog značaja, poručuje se u saopštenju. Pritisak Telekoma Srbija ili nekog trećeg, besmislenim i neutemeljenim tužbama, ih u tome neće sprečiti, zaključuje United Grupa.

Izvor: N1