RTS ispunjava sve što je dogovoreno u međustranačkom dijalogu

22.03.2022. –

Povodom tvrdnji predstavnika pojedinih stranaka da RTS krši dogovorene uslove predstavljanja političkih stranka i kandidata na izborima – time što nisu sve emisije na Prvom programu, RTS saopštava da ispunjava sve dogovoreno u međustranačkom dijalogu.

Članovi Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje zahtevaju od RTS-a da omogući realizovanje predstavljanja izbornih lista i kandidata na način koji je utvrđen članom 40. Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora zaključenog 29. oktobra 2021. godine između predstavnika političkih stranaka i predsednika Narodne skupštine. U tom sporazumu koji se poziva na Zakon o javnim medijskim servisima se, između ostalog, kaže da će RTS usvojiti samoregulaciju uz puno poštovanje postojećeg okvira kako bi se obezbedilo da svi politički akteri dobiju adekvatni prostor u udarnom terminu na RTS1.

U Zakonu o Javnim servisima stoji da je u vreme predizborne kampanje RTS dužan da svim učesnicima u izbornoj trci obezbedi jednak i ravnopravan tretman. RTS to i čini. U istom Zakonu nigde ne stoji da svako predizborno predstavljanje mora da bude emitovano isključivo na RTS1.

Predstavnici svih usvojenih lista i svi predsednički kandidati upravo ovih dana, pod jednakim i ravnopravnim uslovima, u istom terminu, predstavljaju svoje programe na RTS1.

U predizbornom izdanju emisije “Oko” svi nosioci lista imaju 15, a svi predsednički kandidati 30 minuta da govore o svojim programima (to što neki od njih ne govore o svojim programima nego pokazuju ambiciju da uređuju program RTS-a i dele novinare ove kuće na podobne i nepodobne, nije, naravno, problem Javnog servisa).

Istovremeno, na RTS2 (kao i uvek do sada) sve liste i predsednički kandidati imaju, pod jednakim i ravnopravnim uslovima priliku da o svojim programima govore po 30 minuta u udarnom terminu.

Pre upozorenja predsedavajućeg Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Radeta Veljanovskog da svoj posao ne radimo kako je dogovoreno, iste optužbe (doduše, uz mnogo uvreda), izrekao je i lider Dveri Boško Obradović.

Kako izgleda naše “nepoštovanje zakona i dogovorenog” u slučaju lidera Dveri možda najbolje pokazuje raspored njegovih gostovanja na našim programima u narednim danima. U utorak 22. marta u 20 časova na RTS2 gospodin Obradović će kao predsednički kandidat Koalicije Srpski pokret Dveri – POKS – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije imati priliku da 30 minuta govori o svom programu. Zatim će se iz jednog studija RTS-a premestiti u drugi studio u kojem u 21 sat na RTS1 počinje debatna emisija “Reč na reč” gde će raspravljati sa predstavnicima još pet izbornih lista.

U sredu 23. marta u 21.40 koalicija koju predvodi Boško Obradović na RTS2 predstavlja svoj program u trajanju od 30 minuta. U četvrtak 24. marta na RTS1 u predizbornom “Oku” u 18.25 Boško Obradović kao predsednički kandidat još jednom, u trajanju od 30 minuta, baš kao i svi ostali kandidati pod jednakim i ravnopravnim uslovima, imati priliku da govori kako bi on vodio Srbiju.

U utorak 29. marta, lista Boška Obradovića učestvovaće u još jednoj debatnoj emisiji “Reč na reč”.

Da podsetimo da je od 1. septembra prošle godine RTS organizovao 25 ovakvih međustranačkih rasprava sa predstavnicima opozicije i vlasti u večernjem terminu, kao i 35 rasprava istih aktera u jutarnjem programu. To što neki od učesnika u političkom životu Srbije ne prihvataju pozive za gostovanje, jer im se ne sviđa tema ili druga strana u tom razgovoru, a kasnije po svojim televizijama objašnjavaju šta bi sve rekli “da ih je neko zvao”, neuporedivo više govori o njihovom viđenju bavljenja politikom nego o radu RTS-a.

Javni servis, dakle, ispunjava sve ono što je dogovoreno u međustranačkom dijalogu i omogućava svim učesnicima jednak i ravnopravan tretman u predstavljanju programa. U Sporazumu koji je tada postignut stoji i reč “samoregulacija”. Naša je pretpostavka da to verovatno znači da i RTS ima ponešto prava da utiče na sopstveni program. Štaviše i dogovor vlasti i dela opozicije o obavezi predstavljanja učesnika izbora mogao bi se smatrati nedopustivim pritiskom na slobodu medija i autonomiju javnog medijskog servisa.

Izvor: RTS