Novi Pazar: Za medijske projekte 48 miliona dinara

Novi Pazar, 14.01.2022. –

Gradsko veće Novog Pazara, na prvom ovogodišnjem zasedanju, donelo je odluku da raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata.

U gradskom budžetu, za tu namenu, opredeljeno je 48 miliona dinara, 7 miliona manje nego prošle godine.U konkursu, koji raspisan danas, definisano je 15 prioritetnih oblasti, kojima bi trebalo da se bave projekti, a „treba da doprinesu istinitom, nepristrasnom i potpunom informisanju građana Novog Pazara“.

Sredstva su namenjena za sufinansiranje televizijskih, radio i internet sadržaja i štamoane medije.

Po projektu najmanje može da se dobije 200 hiljada dinara, a najviše 45 miliona dinara.

Član Gradskog veća Mirsad Jusufović potvrđuje da je ovogodišnji iznos namenjen medijima manji od prošlogodišnjeg, značajno smanjen u odnosu na pre dve godine i duplo manji, u vreme kada je RTV Novi Pazar bilo vlasništvo grada.

-Želeli smo, sa jedne strane, da ostvarimo znatnu uštedu u gradskom budžetu, a da sa druge strane, stvorimo konkurentne uslove za sve. Nadamo se, da će ove godine biti dovoljno dobrih projekata, koji zavređuju podršku – objasnio je Jusufović.

Projekti koji će biti sufinansirani iz gradske kase, magu da traju najviše godinu dana.

Gradska vlada pozvala je zainteresovane medijske stručnjake, novinarska I medijska udruženja,da se, u narednih 10 dana prijave za rad u komisiji koja će ocenjivati projekte.

Prethodnih godina, najviše sredstava iz budžeta grada dobijala je RTV Novi Pazar. Prošle godine, čak, 85% od ukupno datih sredstava.

Ta medijska kuća je do avgusta 2016.godine bila vlasništvo grada. Kasnije kao vlasništvo konzorcijuma,bliskog vladajućoj SDP, na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, dobijala je skoro isto sredstava kao kad je celokupno izdržavanje išlo gradskog budćeta.

Ovogodišnji konkurs biće otvoren do 31.januara.

Izvor: Danas