NUNS: Najmanje četiri prijave novinara zbog policije koja ih je upozoravala

Beograd, 06.12.2021. –

Nezavisno udruženje novinara Srbije dobilo je najmanje četiri prijave novinara iz više gradova u Srbiji, zbog policijskih patrola, koje su im dolazile na kućne adrese da bi ih upozorile da subotu, 4. decembra, ne idu na blokade puteva i da ne bi trebalo da izveštavaju o protestima građana, potvrđeno je FoNetu.

Prijave smo dobili od novinara iz Vranja, Niša, Jagodine i Novog Sada, koji su se žalili da im je policija dolazila na kućne adrese i usmeno ih upozoravala da se ne pojavljuju na blokadama, koje navodno nisu bile odobrene, rekao je FoNetu pravnik Rade Đurić iz NUNS.

On je dodao da su neki od njih pozivani u policijske stanice kako bi dali izjave zbog sumnje da su navodno oni organizatori blokada. Đurić je rekao da je NUNS u komunikaciji sa kolegama koje su prijavile neuobičajeno postupanje policije prema njima i najavio da će im Udruženje pružiti svu pravnu pomoć i podršku.

Prevashodno treba da utvrdimo da li je to postupanje pripadnika MUP ili možda i javnih tužilaca, koji su im naložili da preduzmu određene radnje, bilo u skladu sa zakonom, da li je tu bilo nekih prekoračenja određenih mera i da li je bilo zastrašivanja i pritisaka na novinare, rekao je Đurić.

On je rekao da je proteklih dana NUNS bio u nekoj vrsti intenzivne komunikacije sa predstavnicima MUP kojima su skrenuli pažnju na ovakve događaje.

Policija je bila veoma kooperativna i verujem da će ispitati sve ove slučajeve, rekao je Đurić i dodao da tek treba da se utvrdi kako je došlo do ovih dogaađaja, ko je zapravo nalagao takvo postupanje policije. Đurić je rekao da u tom postupku treba utvrditi da li su „podnošene neke prijave protiv novinara, za koje je možda neko sumnjao da su učesnici ili organizatori takvih događaja, i ko je to procesuirao“.

Izvor: N1