Reporteri bez granica pozdravljaju kaznu Novakoviću i pozivaju sud da potvrdi presude okrivljenima za paljenje kuće novinara

Beograd, 23.11.2021.-

Kaznu zatvora od četiri godine, na koju je prvostepeno osuđen Igor Novaković zbog učešća u paljenju kuće novinara Milana Jovanovića, pozdravili su Reporteri bez granica i pozvali sud da potvrdi osuđujuće presude ostalim optuženima, među kojima je član SNS-a i bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RBG) reagovala je na svom Tviter profilu povodom izricanja prvostepene presude u izdvojenom postupku Igoru Novakoviću, trećeokrivljenom za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

Oni su naveli da pozdravljaju odluku suda kojom je Novaković prvostepeno osuđen na četiri godine zatvora zbog angažovanja izvršioca krivičnog dela u ime nalogodavca.

Reporteri bez granica podsećaju da su ostali optuženi, među kojima je prvookrivljeni funkcioner vladajuće partije i bivši predsednik Opštine Grocka, u februaru već prvostepeno osuđeni zbog organizovanja i izvršenja napada na Jovanovića.

S tim u vezi, pozvali su sud da potvrdi sve osuđujuće presude u žalbenom postupku, koji je, kako su naveli, „simboličan za slobodu medija na Balkanu”.

Izvor: Cenzolovka