BIRODI: Da li je prekršen Zakon o sprečavanju korupcije pri izboru članova REM-a

Beograd, 19.11.2021. –

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) zatražio je danas od Agencije za sprečavanje korupcije da utvrdi da li je pri imenovanju članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u Privremeno telo za praćenje medija tokom izbora prekršen član 40 Zakona o sprečavanju korupcije.

Jedna od nadležnosti Privremenog tela koja je definisana Odlukom o osnivanju u članu 2 je da ovo telo daje mišljenje o radu i odlukama nezavisnih tela, podsetio je BIRODI.

„Jedno od tih tela je REM čiji su članovi Saveta REM-a imenovani u privremena tela za praćenje medija tokom izbora među kojima su predsednica Saveta REM-a i član Saveta REM-a koji je bio ili je još uvek zaposlen na jednom od pružalaca medijskih usluga“, dodaje se u saopštenju.

BIRODI je pozvao i Državnu revizorsku instituciju (DRI) da utvrdi da li članovima Saveta REM-a i službenicima REM-a pripadaju novčane naknade za rad u Privremenom telu za praćenje medija tokom izbora imajući u vidu činjenicu da su oni već plaćeni za rad koji je u nadležnosti REM-a, a po članu 47, stav 5 kojim se od pružalaca medijskih usluga zahteva da: „U toku predizborne kampanje da registrovanim političkim strankama, koalicijama i kandidatima obezbedi zastupljenost bez diskriminacije“.

Privremeno telo za praćenje medija tokom izbora formirano je na osnovu dogovora predstavnika vlasti i opozicije u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta.

Izvor: DANAS