Prva presuda za mnogobrojne pretnje upućene novinaru Nedimu Sjedinoviću

Beograd, 17.11.2021. –

Presudom Višeg suda u Beogradu, kojom se prihvata sporazum o priznanju krivičnog dela, Beograđanin B.Ž.osuđen je uslovno na šest meseci zatvora zbog pretnje koju je uputio novinaru Nedim Sejdinoviću.

U presudi se navodi da je Žeželj u martu 2019. godine izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti iz člana 138, stav 3, u vezi sa stavom 1, Krivičnog zakonika Srbije novinara Nedim Sejdinovića tako što je ostavio komentar na tekst koji je objavljen na fejsbuk grupi „Srbija Naša zemlja“.

Ispod teksta sledeće sadržine: „Nedim Sejdinoviću, toliko nesnosno provociraš običan svet da, ako ti neko izvuče uši, ne čudi se. Ne odobravamo nikako, ali ne bi ni digli glas. Takav hohštapler i biranga nije viđena čak ni na platnom spisku. Nedim je predsednik NDNV, muslimanski ekstremista i srbomrzac“ –B.Ž. je napisao: „Streljati!“

Kazna zatvora od šest meseci neće biti izvršena ukoliko okrivljeni u roku od dve godine od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo.

U presudi se navodi da je krivično delo B.Ž. učinio u „stanju uračunljivosti, svestan svoga dela čije je izvršenje hteo“.

Nedim Sejdinović je za NUNS izjavio da je ovo prvo obaveštenje o presudi koju je dobio a koja je posledica brojnih krivičnih prijava koje je godinama podnosio zbog jezivih pretnji kojima je bio izložen, pre svega preko društvenih mreža. I dodao: „Stizala su mi do sada samo obaveštenja o odbacivanju krivičnih prijava. Ne mogu reći da sam zadovoljan presudom, jer je u pitanju samo jedna od baš brojnih pretnji kojima sam bio izložen. Ali, sa druge strane, ne mogu reći ni da je oba presuda nevažna. Bitno je, makar i uslovno, poslati poruku da nije dozvoljeno ugrožavati sigurnost novinarima, kao ni bilo kome drugome.“

Podsećamo da su mnogobrojne pretnje novinarima stizale upravo sa stranice fejsbuk grupe „Srbija Naša zemlja“ i da je ovo prva presuda koja je donešena. Neki od naših kolega i koleginica koji su bile žrtve ovih hajki prvo fejsbuk stranice „Srbija naša zemlja“, a onda i stranice „Beograd naš grad“, preminuli a nisu dočekali pravdu i zaštitu nadležnih institucija.

Izvor: NUNS