Reporteri bez granica američkim kongresmenima: Sloboda medija u Srbiji na najnižoj tački

Pariz, 16.11.2021. –

U obraćanju američkim kongresmenima, Reporteri ističu da su u Srbiji novinari gotovo svakodnevno izloženi napadima, koji sve više dolaze od vlasti i provladinih medija, i podsećaju na preduga suđenja zbog paljenja kuće Jovanovića i ubistva Ćuruvije

seriji od četiri tvita koje su juče na svom nalogu objavili Reporteri bez granica (RSF) pozdravlja se pismo sedmorice američkih kongresmena koje je nedavno upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu. U tom pismu se od Bajdena traži da se „aktivno uključi u odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“ radi uspostavljanja medijskog pluralizma u zemlji.

Reporteri bez granica su ocenili da ova inicijativa dolazi „u pravom trenutku“, konstatujući da se pismo kongresmena, između ostalog, poziva i na njihovu procenu medijske situacije.

„Jačanje medijskog pluralizma i zaustavljanje napada na novinare posebno je važno jer je moguće da će se u Srbiji održati novi izbori“, navode dalje iz ove organizacije i posebno ističu kako Reporteri bez granica traže od predsednika Srbije da „obezbedi nezavisnost pravosuđa u ponovljenim slučajevima nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima“.

Ova organizacija je posebno zabrinuta kada su u pitanju dva sudska postupka, što se ističe i u trećem po redu tvitu, u kome poručuju kako će „svet pratiti odluke srpskih sudija u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije 1999. godine i napadom na Milana Jovanovića tokom 2018. godine“.

Stoga „RSF poziva da pravda bude zadovoljena bez daljeg odlaganja“.

četvrtom i poslednjem tvitu, ova međunarodna organizacija se sedištem u Parizu koja se bori za slobodu govora i položaj i prava novinara, tagovala je potpisnike pisma i podelila link teksta iz koga je moguće saznati pojedinosti o pismu, u kome se, između ostalog, navodi kako je sloboda medija ne samo vrednost sadržanu u Ustavu Sjedinjenih Država već je „takođe važna za spoljnu politiku SAD i za suprotstavljanje autoritarizmu širom sveta“.

U pismu američkih kongresmena navodi se i da je sloboda medija u Srbiji „na novoj, najnižoj tački“,  te se citira ocena Reportera bez granica po kojoj je „Srbija zemlja u kojoj su novinari gotovo svakodnevno izloženi napadima, koji sve više dolaze od vladajuće elite i provladinih medija“.

Kongresmeni su stoga u pismu pozvali predsednika Bajdena da „razmotri upotrebu Izvršne naredbe 14033“ pod nazivom „Blokiranje imovine i obustavljanje ulaska u Sjedinjene Države određenih osoba koje doprinose destabilizujućoj situaciji na Zapadnom Balkanu“, i da se založi za „transparentniju i odgovorniju vladu Srbije koja poštuje demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava“.

Izvor: Cenzolovka