Priznao da je pretio novinarima “Južnih vesti” i dobio 3 godine uslovne kazne

Niš, 02.11.2021. –

35-godišnji I. S. iz Niša priznao je da je pretio novinarima Južnih vesti tako što je u komentarima na sajtu pisao “da želi divljačko silovanje dece” zaposlenih u redakciji i “da ih sve treba obesiti uz javni prenos na internetu”. On je osuđen za krivično delo ugrožavanje sigurnosti i to na godinu dana zatvora, odnosno 3 godine uslovne kazne.

Ove komentare je I. S. ostavio na tekst o incidentu koji se dogodio na jednom stovarištu, kada je čuvar pucao na grupu mladića, a jednog ranio. Preteće poruke uputio je 21. decembra prošle godine.

To je i priznao u prisustvu svoja dva advokata, već u martu.

Viši sud ga je proglasio krivim.

Primenom navedenog zakonskog propisa i članova 1, 4, 42, 45, 54, 64, 65 i 66. Krivičnog zakonika sud okrivljenom izriče USLOVNU OSUDU kojom mu utvrđuje kaznu zatvora od jedne godine i istovremeno određuje da se utvrđena kazna zatvora neće izvršiti ukoliko okrivljeni u roku od 3 godine od dana pravosnažnosti presude ne učini novo krivično delo – piše u presudi.

Iako je I. S. ovo priznao još u martu, a presuda postala izvršna, kako piše, 24. aprila, ona je tek nedavno dostavljena Južnim vestima.

Pre toga je za nju saznala i premijerka Ana Brnabić koja je ju je iskoristila kao primer dobre brige države o medijima, iako ni sami novinari o ishodu ovog procesa nisu bili zvanično obavešteni.

Osuđeni 35-godišnjak je u potpunosti priznao krivično delo koje mu se stavlja na teret, a policija je utvrdila da je pretnje uputio iz svog doma, sa računara i potpuno svestan dela čije je izvršenje hteo.

Podsetimo, ovo je samo jedan slučaj pretnji i ugrožavanja novinara i funkcionisanja Južnih vesti koji je dobio konačan epilog.

Procesi traju i u slučaju lažnog sajtapretnji koje je upućivao Simo Spasićnapada na ekipu tokom izbornog dana u junu ove godine, a još se ne zna ni ko je snimao nekadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Predraga Blagojevića kod niškog Suda.

Izvor: Južne vesti