Ministarka informisanja Srbije: Broj napada na novinare kao i ranije, sada su vidljiviji

Beograd, 03.11.2021. –

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković izjavila je da se broj slučajeva napada na novinare u Srbiji nije povećao, kako se navodi u nekim izjveštajima, već da su danas vidljiviji nego ranije, prenosi agencija Beta.

“Vlada Srbije u ovom sazivu se aktivno bavi ovim pitanjem. Osnovali smo Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara, nadam se da je to primećeno”, kazala je Gojković 3. novembra za TV Prvu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

Dodala je da je otvoren i SOS telefon za prijavljivanje napada i istakla da su sada novinari po prvi put u prilici da odmah to prijave.

U danu kada je Gojković dala izjavu, dnevni list “Danas” je saopštio da je uposlenik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) posredstvom drušvenih mreža uputio pretnje novinarki tog lista.

Fondacija “Slavko Ćuruvija”, koja nosi naziv po ubijenom novinaru i vlasniku lista “Dnevni telegraf”, navela je 12. marta da je od formiranja Radne grupe za bezbednost novinara, broj pritisaka i pretnji novinarima u porastu i da je od početka 2021. godine u bazi Nezavisnog udruženja novinara Srbije registrovan 21 napad.

Srbija je u godišnjem izveštaju međunarodne nevladine organizacije Reporteri bez granica (RSF) o Indeksu slobode medija u svetu označena kao država u kojoj se borba protiv nekažnjivosti novinara nastavlja i zadržala je 93. mesto među 180 država sveta.

Pavol Salaj, predstavnik RSF, izjavio je aprila 2021. godine za Glas Amerike da u Srbiji izostaje politička volja da se novinari zaštite. Kako je rekao, medijske slobode u Srbiji opterećuju brojni problemi, a nekažnjivost je jedan od većih.

“Verbalni, politički napadi na medije, uznemiravanje medija čiji su počinioci državne institucije, veliki broj slučajeva nasilja koji nisu istraženi u dovoljnoj meri”, rekao je on.

Više medijskih udruženja u Srbiji istupilo je 13. marta iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara zbog, kako su naveli, ignorisanja napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji.

U Srbiji su u poslednjih nekoliko decenija ubijena ili pod nepoznatim okolnostima umrla tri novinara –Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija i Milan Pantić.

Dada Vujasinović pronađena je mrtva aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Njena smrt do danas nije razjašnjena.

Slavko Ćuruvija ubijen je aprila 1999. godine ispred svog stana u Beogradu.

U toku je ponovljeno suđenje, a optuženi su funkcioneri i operativci Resora Državne bezbednosti (RDB: Radomir Marković, nekadašnji načelnik RDB, Milan Radonjić, prvi čovek beogradskog RDB, kao i pripadnici službe Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Očekuje se da do kraja ove godine bude izrečena prvostepena presuda u ponovljenom suđenju.

Dopisnik “Večernjih novosti” Milan Pantić ubijen je juna 2001. godine na ulazu u zgradu u kojoj je stanovao u Jagodini.

Dve decenije nakon ovog zločina, istraga i dalje stoji u mestu, sudski postupak nije ni na pomolu.

Izvor: Radio Slobodna Evropa