NUNS: Novi pritisci na KRIK – pokušaj ućutkivanja tužbom zbog Jovanjice

Beograd, 02.11.2021. –

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izražava solidarnost sa koleginicama i kolegama iz redakcije KRIK koji su tuženi zbog izveštavanja o slučaju “Jovanjica” i pruža im punu podršku da nastave da prate ovu za čitavo društvo važnu temu, saopšteno je iz NUNS-a.

Redakciju KRIK i urednika Stevana Dojčinovića tužio je Predrag Koluvija, prvooptuženi za organizovanje kriminalnih radnji u oba slučaja „Jovanjica“, za pretrpljenu duševnu bol i traži od KRIK-a satisfakciju u iznosu od 400.000 dinara.

„Napominjemo da KRIK o ovom slučaju izveštava od samog početka i da prilikom izveštavanja poštuje pretpostavku nevinosti optuženog. Novinari KRIK-a preneli su navode iz optužnice kojom se Koluvija, kao prvooptuženi, tereti da je sa grupom drugih lica izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Po okončanju ovog postupka Koluvija će imati pravo da javnost izvesti o ishodu krivičnog postupka, te bi, ukoliko bude oslobođen optužbi i takav zahtev podnese, KRIK, kao i drugi mediji koji su izveštavali sa ovog suđenja, takvom zahtevu morali da udovolje“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Dodaje se da su novinari KRIK -a od početka godine na meti različitih interesnih grupacija i pojedinaca, a pre svega na meti političara.

„Od početka godine u našoj bazi podataka zabeležili smo sedam slučajeva pritisaka na koleginice i kolege iz redakcije KRIK. Bez obzira na sve što im se dešava oni istrajavaju u svom poslu i zbog toga im javnost duguje zahvalnost. Podsećamo da je podnošenje SLAPP tužbi protiv novinara poznat način ućutkivanja medija i novinara. Kod nas je opet postao popularan s kraja prošle i početkom ove godine. O SLAPP tužbama kao metodi pritiska i iscrpljivanja novinara i medija NUNS je do sada obavestilo više od 10 različitih medija, a taj broj iz dana u dan raste kako dolazimo do novih podataka i informacija“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Izvor: N1