REM da reaguje na neetičko izveštavanje i sekundarnu viktimizaciju

Beograd, 17.09.2021. –

Nakon što je Miroslav Aleksić, koji je osumnjičen za silovanje i nedozvoljene polne radnje, pušten u kućni pritvor, nekadašnji fudbaler Dušan Savić gostovao je na televiziji Pink. Savić je u jutarnjem programu govorio kako je optužnica „iskonstruisana”, „osmišljena” i kako predstavlja napad na Srbiju.

U emisiji su korišćeni razni argumenti kako bi se pokazalo da prijavljivanje silovanja i seksualnog uznemiravanja ima za cilj „rušenje Srbije”. Narativi koje je koristio Dušan Savić su nedopustivi jer mogu da doprinosu društvenoj osudi i sekundarnoj viktimizaciji žrtava seksualnog nasilja i time obeshrabruju one koji su preživeli seksualno nasilje da to i prijave.

Nije prvi put da televizija sa nacionalnom frekvencijom učestvuje u sekundarnoj viktimizaciji onih koji su prijavili seksualno nasilje, širenju govora mržnje i mizoginije.

Najvidljiviji primer predstavlja izveštavanje medija nakon što je glumica i rediteljka Danijela Štajnfeld u Višem javnom tužilaštvu izjavila da ju je silovao njen tadašnji kolega Branislav Lečić. TV Happy, Srpski telegraf i Alo, izveštavali su na veoma senzacionalistički način, prebacujući krivicu na onu koja je prijavila silovanje i širili teorije zavere i time doprinosili sekundarnoj viktimizaciji osobe koja je podnela optužbu za silovanje.

Napominjemo da je ovakvom vrstom izveštavanja emiter prekršio više odredbi iz pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, a pre svega odredbu iz člana 26 u kome se eksplicitno kaže da je prilikom informisanja o nasilju ili tragičnom događaju pružalac medijske usluge dužan da to čini na način kojim se neće povrediti dostojanstvo ličnosti žrtve nasilja ili tragičnog događaja ili njoj bliskog lica, a naročito na način kojim se ona neće izložiti ponovnoj patnji.

S obzirom na to da živimo u patrijahalnom i tradicionalnom društvu, društvu koje ćuti na mizogino ponašanje, progovoriti o seksualnom nasilju zahteva izuzetnu hrabrost.

Samim tim, mediji koji izveštavaju o seksualnom nasilju trebalo bi da budu upoznati sa prirodom traume i da izveštavaju bez seksizma, predrasuda i senzacionalizma.

Takođe, trebalo bi da izveštavaju objektivno i da pruže prostor u kome će se žrtve seksualnog nasilja osetiti bezbedno da govore o svom iskustvu.

Netačno izveštavanje i neosetljivost prema žrtvama može doprineti njihovoj retraumatizaciji, a pružajući siguran prostor jednoj žrtvi, ohabriće i druge da progovore o svojim traumama.

Način na koji mediji izveštavaju o seksualnom nasilju utiče na oblikovanje uverenja javnosti o ovojtemi i može rezultirati značajnim posledicama po pojedince i društvo u celini. Zato je važno da mediji zapamte da imaju i etičku odgovornosti kada izveštavaju o seksualnom nasilju i da bi trebalo da pruže bezbedan prostor da se o ovakvim temama govori bez predrasuda i osuda, čime bi se doprinelo podizanju svesti i rešavanju društvenog problema.

Pozivamo REM da preduzmne sve mere definisane zakonom i podzakoskim aktima koje su im na raspolaganju u ovom slučaju.

Ovo saopštenje zajednički potpisuju:

Institut za medije i različitost – Zapadni Balkan, Autonomni ženski centar (AŽC), BeFem, IRIDA, Impuls Tutin, Jovana Gligorijević, novinarka, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje Fenomena, Ženska solidarnost, Inicijativa Verujem TI

Izvor: NUNS