Milivojević: Informativna funkcija javnog servisa najslabija tačka

Beograd, 15.09.2021. –

Većini građana nije problematično što svi moramo da finansiramo postojanje i rad RTS, ali jeste to što ovo finansiranje doživljavamo kao bacanje para, izjavio je za Demostat Slobodan Prvanović, istraživač u Institutu za fiziku u Beogradu, dok politikolog Cvijetin Milivojević informativnu funkciju vidi kao najslabiju tačku Javnog servisa.

Prema mišljenju Prvanovića, RTS je „preuzeo ulogu partijskog propagandnog servisa vladajuće stranke i satelita“.

On smatra da bi „Upravni odbor RTS morao ozbiljno da prostudira finansijsko poslovanje i ustanovi da li ima propusta ili, eventualno, zloupotrebe sredstava“.

S druge strane, Milivojević, u prilog „odbrane“ Javnog servisa, navodi da „treba biti pošten i reći i da RTS ne može sve da postigne“.

Kako je istakao, Radiotelevizija Srbije je u „poslednje vreme napravila zanimljive serije koje su obrađivale istorijske teme, kao i neke koje su moderne i u formi trilera i akcija“.

Istovremeno, Milivojević kritikuje „neodgovoran i aljkav odnos prema arhivi, jer nisu digitalizovane i sačuvane neke divne serije iz sedamsedetih“.

Njemu je odsustvo sportskih prenosa veoma bolna tema i neobjašnjivo mu je da se emituju pres konferencije Aleksandra Vučiča, a da pri tome nema prenosa važnih utakmica, pa ni Grend slema.

Milivojević je za Demostat izjavio da je „informativna funkcija, na žalost, najslabija tačka Javnog servisa“.

Kako je zaključio, „ne možete da birate da li ćete plaćati ili ne, a pri tome ih Javni servis jednostavno ne obaveštava, krije informacije od značaja za javnost i istovremeno obavlja propagandu za vladajuću partiju“.

Izvor: N1