Predsednik opštine G. Milanovac tužio „Takovske novine“, traži milion dinara

Gornji Milanovac, 06.08.2021. –

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević tužio je dvojicu novinara “Takovskih novina” i tu redakciju, zahtevajući odštetu od milion dinara, zbog povrede časti i ugleda, navode iz USS “Sloga”.

„Umesto da da pomaže u radu najvažnijeg lokalnog pisanog glasila on podnosi tužbu i zahteva odštetu sa očiglednom namerom da list ugasi“, ističu iz USSS.

Zbog svega toga će, kako najavljuju, organizovati protest 12. avgusta ispred zgrade Skupštine opštine.

„Umesto da vlast pomaže ovom listu, Kovačević se prema njemu odnosi maćehinski. Očigledno je da mediji koji nastoje da zadrže objektivnost i nezavisnost u svom izražavanju, prema mišljenju vlastodržaca, treba da se pretvore u stranačka glasila. Sa protesta ćemo uputiti jasne zahteve predsedniku i opštini koji se tiču medija u našem gradu , ali i svih nas, građana i pojedinaca, čijom imovinom upravljaju“, zaključuju iz gornjomilanovačkog ogranka USS „Sloga“.

Urednik i novinar „Takovskih novina“, Nebojša Savić je jedno od lica protiv koga je tužba podneta. On navodi za Nova.rs da je ona usledila nakon jednog tuđeg saopštenja, koje je preneto po pravilima novinarske profesije.

„Nama je opština od silnih miliona namenjenih medijima dala 200 hiljada. Mi se trudimo da građane Gornjeg Milanovca informišemo o svim značajnim dešavanjima i smatram da u tome uspevamo“, kaže Savić.

Prema njegovim rečima, Opštinska uprava je ranije od „Takovskih novina“, za svoje potrebe kupovala 80 listova novina, a od Nove godine uzimaju samo pet.

„Takođe, početkom godine smo imali nameru da uradimo intervju sa predsednikom Dejanom Kovačevićem, ali je on to odbio“, ispričao nam je on, dodajući da su negativan odgovor za razgovor dobili i od predsednika gornjomilanovačke Skupštine.

Savić ističe da se Opštinska uprava nekada oglašavala posredstvom njihovog lista koji izlazi svakog četvrtka, ali je i ta saradnja prekinuta, pa sada posluju sa novinama „Čačanski glas“ iz Čačka, protiv koga, naglašava, on i njegove kolege nemaju ništa.

„Tužba je zapravo pokušaj da nas zastraše, a ja želim da se zahvalim svim kolegama koji su nam pružili podršku, među kojima su članovi NUNS- a, kao i „Građanske inicijative“. Moram da dodam da mi nismo organizatori ni inicijatori protesta, ali beskrajno hvala našim sugrađanima koji su uvek uz nas. Sa skupa ćemo samo izveštavati u skladu sa našom profesijom. Nismo politički obojeni, trudimo se da budemo informativni mozaik i kod nas svi imaju mesta“, zaključio je kolega Savić.

Inače „Takovske novine“ se štampaju šezdeset godina, trenutni tiraž je oko tri hiljade primeraka i upošljavaju devetoro radnika.

Izvor: Nova.rs