Milica Vojinović (KRIK): Režimski tabloidi sve brutalniji u lažima

Beograd, 26.07.2021. –

Nažalost, očekivali smo nove napade na našu redakciju nakon što smo objavili tekst sa iskazom Veljka Belivuka, jer je već postala praksa da kada objavimo nešto što smeta ljudima iz vlasti krene prljava kampanja protiv nas, kaže za Danas Milica Vojinović, novinarka KRIK-a.

Ona je autorka teksta koji je izazvao veliku buru u javnosti, ali i oštru reakciju predstavnika vlasti i njihovih medija. Time je otpočela nova kampanja na ovaj istraživački portal, koji je između ostalog okarakterisan i kao „saradnik koljača“, neko ko je „opalio prvi metak na predsednika vučića“ a sve po „američkim instrukcijama“.

– Režimski tabloidi svaki put su sve brutalniji u lažima koje objavljuju o nama, pa je ovaj put otišlo toliko daleko da smo predstavljeni kao portal koji radi za mafiju i mafijaško-koljački portal – do sada najstrašnije konstrukcije. Ovo su jako opasne stvari i mi smo i ovoga puta nakon ovih naslovih strana dobili pretnje od nepoznatih ljudi koji su zvali na redakcijski telefon i pisali na mejl – ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, jedini način da se bore protiv ovakvih napada jeste da nastave da rade posao profesionalno kao i do sada, da budu transparentni prema građanima i čitaocima, i da koriste svaku moguću priliku da predstave svoj rad i demantuju neistine tabloida i predstavnika vlasti. Na pitanje zbog čega je vlast ovako burno reagovala na tekst kojim je prenet Belivukov iskaz pred tužilaštvom, Vojinović kaže da takve reakcije sigurno ne bi bilo, da veza između vlasti i Belivukovog klana nije postojala.

– Vlast je ovako burno reagovala na objavljivanje našeg teksta upravo zbog toga što je davala podršku Belivukovoj grupi i mislim da ovaj tekst ne bi izazvao ovakve reakcije da vlast stvarno nije imala nikakve veze sa Belivukom. Sada pokušavaju da na svaki način da zatrpaju otkrića o toj povezanosti ovakvim kampanjama – ističe Vojinović.

Ona podseća da su u tekstu napisali da ne mogu da znaju šta je u iskazu osumnjičenog tačno a šta ne, „ali neke stvari koje je Belivuk govorio smo ranije već znali ili pretpostavljali“.

– Znali smo da je vlast imala kontrolu nad tribinom Partizana preko Belivukove grupe, kao i da je od dolaska SNS-a na vlast Parada ponosa prolazila bez nereda koje su ranije izazivali huligani, a sada smo čuli da Belivuk tvrdi su to neke od usluga koje je predsednik Vučić navodno tražio od njega – naglašava Vojinović.

Brojne domaće i međunarodne organizacije osudile su napade na redakciju KRIK-a, a reagovala je i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

“Ključno je da novinari mogu obavljati svoj posao bez ikakvih pretnji nasiljem, uznemiravanjem i zastrašivanjem kako bi građanima omogućili nesmetan pristup svim informacijama”, rekla je Ana Pisonero za Glas Amerike (Voice of America – VoA).

Portparolka Evropske komisije je naglasila da nadležni organi treba da obezbede efikasno praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja nad novinarima.

Izvor: Danas