Božidar Zečević i Stanko Crnobrnja kandidati za člana Saveta REM-a

Beograd, 24.06.2021. –

Na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine utvrđena je lista kandidata za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije na predlog udruženja filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora.

Udruženje filmskih umetnika Srbije predložilo je Božidara Zečevića i Stanka Crnobrnju za člana Saveta REM-a, što je Odbor jednoglasno prihvatio. 

Božidar Zečević (73) je filmolog, dramaturg, reditelj, istoričar filma, osnivač časopisa Filmolog, bivši direktor Jugoslovenske kinoteke, član Evropske filmske akademije. Član je Predsedništva Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije i predsednik njenog Odbora za filmologiju i istoriju filma.

Konkurencija će biti oštra – sa druge strane je Stanko Crnobrnja (68), televizijski i filmski reditelj, predavač, teoretičar, scenarista, producent, publicista… koji je osamdesetih godina prošlog veka režirao neke od tada najgledanijih emisija na Televiziji Beograd, kao što su Petkom u 22 i Nedeljom u podne, a reditelj je i mnogih muzičkih spotova narodne, pop i klasične muzike.

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine 25. maja je, posle smrti kompozitora Zorana Simjanovića, doneo odluku da pokrene postupak izbora novog kandidata iz redova filmskih, scenskih i dramskih umetnika i udruženja kompozitora.

Ranije ovog meseca Odbor je produžio rok Udruženju filmskih umetnosti do 27. juna da dostavi dokaze da ova dva predložena kandidata ispunjavaju uslove za izbor za člana Saveta REM-a.

Izvor: Cenzolovka