Zabranjeno je da mediji maloletne žrtve čine prepoznatljivim

Beograd, 23.06.2021. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) protivi se načinu izveštavanja o maloletnim žrtvama nasilja i seksualnog zlostavljanja na način da oni postaju prepoznatljivi i poziva medije da prekinu s tom praksom i poštuju novinarski kodeks i zakon.

U proteklim danima mediji su izveštavali o zlostavljanoj i deci koja su pretrpela nasilje, a koja se na osnovu navedenih informacija: mesta u kom žive, inicijala počinilaca, fotografija, odnosno drugih opisa, bez poteškoća mogu identifikovati.

UNS podseća da Kodeks novinara Srbije nalaže da novinar poštuje i štiti prava i dostojanstvo dece, kao i da ga obavezuje da osigura da dete ne bude izloženo riziku zbog objave informacija koje direktno ili indirektno upućuju na njegov identitet.

UNS takođe podseća da Zakon o javnom informisanju i medijima propisuje da se maloletnik ne sme učiniti prepoznatljivim u informaciji koja može da povredi njegovo pravo ili interes. Ovim zakonom je predviđena novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara za takav prekršaj odgovornog urednika medija.

Izvor: UNS