Janković: Nasilje u rijalitijima je strašno, nadam se da će REM preduzeti mere

Beograd, 05.06.2021. –

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže za N1 da je nasilje pred kamerama u rijaliti programima strašno i da pravi ogromnu štetu. “Ne dopinose stvaranju drugačije kulture, opravdanje je da svako ima izbor šta će gledati. Imamo posebno regulatorno telo, verujem da će REM preduzeti mere, to je nedopustivo”, rekla je ona.

Janković kaže da Zakon o rodnoj ravnopravnosti koji je stupio na snagu ne donosi nikakve revolucionarne promene, već da je u pitanju usklađivanje sa Evropom.

„Njegova primena će dovesti do bolje uravnoteženosti, recimo u državnoj upravi je mnogo više žena, u nekim oblastima 75 odsto su žene, dok su predsednici sudova muškarci i to ima veze sa platama koje su bile dramatično niske, ali sada je dosta bolje“, rekla je ona.

Ističe da je najveća kritika Evropske komisije da bi trebalo da ubrzamo proces reformi o oblasti vladavine prava.

„Nije poenta samo da se donose zakoni, već da bi zakon bio relevantan, primena je ključna stvar. Politička volja postoji, moramo uraditi i ono što nam se ne sviđa“, rekla je Janković i dodala da je pokretu „Levijatan“ naloženo da prestane sa objavljivanjem diskriminatornih sadržaja na društvenim mrežama koji podstiče mržnju prema Romima.

„Mi smo doneli mišljenje, nemamo represivne mere. Veliki je procenat postupanja po preporukama, ali bilo je i onih koji kažu da neće, misle ‘ako ne postupim, ja sam veliki partiota’. Kada neko ne postupi, obaveštavamo javnost, delotvorno je sredstvo kada se javnost obavesti. Levijantan je izvršio diskriminaciju i postupak je u toku. Govor mržnje je opasna stvar. Najmanji je procenat postupanja za LGBT zajednicu, a kada se radi o ljudima sa invalididtetom, onda je 100 odsto. Ne doživljavamo svi isto diskriminaciju“, kazala je poverenica.

Govoreći o rodno senzitivnom jeziku, ona kaže da ne zna šta je ljude toliko pogodilo i da je razumljivo što se lingvisti javljaju, jer je to veliko lingvističko pitanje.

„Priča o jeziku se čini kao lagana tema, to nije ni moderno ni lagano. Do skoro nismo menjali, ispalo je da se jezik ne menja, a sada imamo jutjuberke i tiktokerke. Noramlno je da se tokom razvoja stvari menjaju“, kaže Janković i dodaje da je važnije da li je Jorgovanka Tabaković obezbedila finansijsku i monetarnu stabilnost od insistiranja da je ne zovu guvernerka nego guverner, jer tako piše u Ustavu.

Izvor: N1