Bjeletić: Poreska priznala grešku, bili smo eksperiment, pa ako prođe

Niš, 05.06.2021. –

Nakon skoro tri godine i sudskog procesa Poreska uprava je priznala grešku i umesto nezakonito obračunatog milionskog duga zaključila da firma koja je osnivač Južnih vesti ne duguje ni dinar poreza, niti je u svom radu prethodnih godina prekršila ijedan zakon. Glavna i odgovorna urednica niškog portala Gordana Bjeletić kaže za N1 da to jeste izvojevana svojevrsna pobeda u slučaju u kome su služili kao “eksperiment”.

„Šta se zapravo desilo? Mi na jugu kažemo da smo neka vrsta zamorčića, služimo kao ogledni eksperiment, i to nije samo medijska priča, to je model koji se primenjuje i u drugim oblastima“, kazala je.

Kako je rekla, prvo pokušaju da vas kupe, a ako ne dozvolite, onda krenu poreske kontrole.

„Sve je počelo 2017. godine, trajalo je mesecima, inspektori su radili vikendom, bilo ih je više nego novinara u redakciji. Ja tada nisam bila ovde, ali novinari svedoče koliko je tu bilo pritisaka. To su bile neprestane kontrole, krenulo se od provere poslovanja u tom periodu, pa su išli unazad, i proiverili poslovanje od osnivanja i ništa nisu našli“, priča Bjeletić.

A onda su, pojašnjava, pronašli „grešku“ u primeni zakona, ali koji se odnosi samo na javni servis.

„Južne vesti su radile po zakonu o privatnim medijima, što je bilo ispravno. Oni su 2018. doneli rešenje da Južne imaju milionski dug. Prošle su četiri godine između ta dva rešenja, i to je bio jedan od tih eksperimenata – ako prođe u Južnim, proći će i u drugim medijima“, naglasila je Bjeletić.

I ponavlja – nisu samo u pitanju mediji.

„Proveravali su i firme koje sarađuju s nama“, kaže.

A u petak je Poreska priznala grešku.

„Četiri godine smo čekali novo rešenje“, rekla je Bjeletić.

Odluka je, kažu u menadžmentu firme, svojevrsna pobeda nad politizacijom Poreske uprave i Ministarstva finansija koji su primenom propisa koji se odnose na javni servis zloupotrebljeni za pritisak na profesionalni medij i zastrašivanje drugih, piše ovaj medij.

Kako se navodi, posle presude Upravnog suda, postupajući po njoj, Poreska uprava u Nišu sprovela je još jednu kontrolu i konačno promenila prethodno rešenje iz 2018. godine.

Shodno članu 10. Zakona o opštem upravnom postupku utvrđeno je da nije bilo neprijavljenog poraza po odbtiku koji je utvrđen u prvom postupku – piše u rešenju.

„Ovo znači da su maratonske kontrole od pre četiri godine, koje su trajale i po više od šest meseci i u kojima je učestvovalo 14 inspektora koji su radili i vikendom, ipak dale pogrešan zaključak. Inspektori su nezakonito obračunali milionski poreski dug Južnim vestima, što je pre nekoliko meseci utvrdio i Upravni sud“, piše taj portal.

Po rešenju nakon koga su Južne vesti pokrenule tužbu problem su našli jedino u angažmanu tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Predraga Blagojevića i to pozivajući se na odredbe Zakona koje ne mogu da budu primenjene na privatni medij, dodaje se.

Postupajući po presudi Upravnog suda, Ministarstvo finansija je sada prepravilo prvobitni zaključak poreskih inspektorki Jasne Vulićević i Ivane Antonijević iz 2018. godine i iz njega obrisalo zaključak o postojanju bilo kakvog poreskog duga, pišu Južne vesti.

Izvor: N1