Najpre te mesecima brutalno vređaju po svojim medijima, a onda godinama ne dolaze na suđenja

Pančevo, 27.05.2021. –

Postupci protiv RTV Pančevo i epancevo.rs, koje je pre gotovo dve godine pred sudom pokrenuo novinar Nenad Živković, nisu odmakli daleko od pripremnog ročišta. Urednici tih medija, Čupić i Milakov, ni u jednom od četiri postupka nisu ni saslušani.

Pre gotovo dve godine pančevački novinar Nenad Živković podigao je dve tužbe protiv RTV Pančevo i portala epancevo.rs zbog serije priloga i tekstova u kojima je nazivan najpogrdnijim imenima – smradom, saradnikom neprijatelja, učenikom špijuna koji podržava „proustaške medije“ i pokušava da destabilizuje zemlju.

Nakon što je kampanja nastavljena, Živković je u novembru 2019. godine ponovo tužio iste medije za slične lične uvrede.

Većina tih suđenja pred Višim sudom u Beogradu nije odmakla daleko od pripremnog ročišta.

Osim epidemije koronavirusa, zbog koje je odloženo jedno ročište u postupku protiv RTV Pančevo, tempo suđenja usporava i neodazivanje urednika tuženih medija. Ročišta u oba postupka protiv RTV Pančevo odlagana su više puta, i to zbog korone i bolesti, dok se Miroslav Milakov, urednik RTV Pančevo u vreme emitovanja priloga, dva puta nije pojavio na suđenjima.

Najpre Milakov i njegov advokat Saša Levnajić nisu došli na ročište 8. decembra 2020. Nisu se ni potrudili da to opravdaju. Poslednje u nizu suđenja, 7. maja ove godine, ponovo je odloženo jer Milakov nije došao. Njegovi advokati su tvrdili da nije dobio poziv.

Tokom dva postupaka protiv epancevo.rs održano je šest ročišta, od toga dva pripremna. Urednik tog  portala Aleksandar Čupić nije se pojavio ni na jednom od njih. Četiri puta je svoje odsustvo pravdao bolešću.

U decembru prošle godine njegovi advokati su priložili sudu medicinsku dokumentaciju da je povredio nogu, dok u martu i aprilu ove godine nije prisustvovao suđenjima jer je bio zaražen koronavirusom.

Za ročište koje je trebalo da bude održano 18. maja dostavio je dokumentaciju da je ponovo bolestan.

Nenad Živković je za to vreme redovno dolazio na suđenja, a iskaz je davao dva puta. Ročište je jednom otkazano i zbog podnosilaca tužbe – posle smrtnog slučaja u porodici Živkovićevog advokata.

Milić: Ročišta se ne mogu odugovlačiti unedogled

Poslednje ročište u sva četiri postupka održano je krajem januara, kada su Nenad Živković i sadašnja urednica RTV Pančevo Jasmina Petković davali iskaze. I ona se jedanput nije pojavila pred sudom, a da nije opravdala svoje odsustvo.

Ročišta koja su bila zakazana za april i maj su odložena, uglavnom zbog nedolaska tuženih. Zbog velikog broja postupaka pred Višim sudom suđenja se zakazuju za nekoliko meseci, pa će se i ova nastaviti tek u septembru, oktobru i novembru.

Živkovićev advokat Veljko Milić kaže za Cenzolovku da kada neko svaki put pred zakazano ročište na kojem treba da bude saslušan ima neki zdravstveni problem, može se posumnjati da je reč o izbegavanju pojavljivanja pred sudom i odugovlačenju postupka. On dodaje da su u ovim slučajevima tuženi svaki put imali validnu medicinsku dokumentaciju koja je opravdavala njihov izostanak.

„Da li su sve dijagnoze takve da se stranka zaista ne može pojaviti pred sudom pitanje je za lekare, ali svakako da se ročišta na ovaj način neće moći odugovlačiti unedogled i da će u jednom trenutku sud morati da donese odluku i bez saslušanja tuženih, ukoliko se ne budu pojavljivali“, objašnjava Milić.

On ipak očekuje da će se u većini slučajeva prvostepeni postupak ubrzo završiti. Napominje da ovakva medijska suđenja, nažalost, obično traju po nekoliko godina i da su za to najčešće krive stranke koje odugovlače postupke.

Činjenica je, dodaje, i da su sudije opterećene velikim brojem predmeta i da ne mogu češće da zakazuju ročišta.

Komentar na ovu temu nismo uspeli da dobijemo od Saše Levnajića, advokata koji zastupa i Milakova i Čupića. Rekao nam je da ne želi da komentariše postupke koji i dalje traju.

SIMULTANE KAMPANJE

Nenad Živković je u julu 2019. godine tužio firmu Open view d.o.o., izdavača portala epancevo.rs, kao i RTV Pančevo, jer su zajedno u februaru te godine, nakon njegovog govora na protestu „1 od 5 miliona“, vodili medijsku kampanju protiv njega objavljujući najgnusnije uvrede.

Zbog ovih priloga i tekstova, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) izreklo je meru upozorenja Radio-televiziji Pančevo, a Savet za štampu čak četiri javne opomene pomenutom portalu. Međutim, to nije sprečilo urednike i novinare tih medija da nastave sa hajkom.

Tako su se tokom narednih meseci sporadično pojavljivali novi tekstovi u kojima je obračun sa pančevačkim novinarem nastavljen, a onda je u maju i junu ponovo usledila serija priloga i tekstova, zbog čega je Živković u novembru ponovo tužio ova dva medija.

Tužba je podignuta zbog tri priloga koja su na RTV Pančevo emitovana 29. maja, 5. i 6. juna 2019, kao i zbog tekstova na portalu te televizije, u kojima je Živković označen kao „plaćeni projekat“ i „politički aktivista“, koji podržava „proustaške medije“, i da je deo projekta unutrašnje destabilizacije Srbije.

Ponovo su usledile kazne – REM je Radio-televiziji Pančevo izrekao meru upozorenja, dotadašnji glavni i odgovorni urednik Miroslav Milakov smenjen je sa te funkcije, a portal epancevo.rs je tada od Saveta za štampu dobio još pet javnih opomena.

Izvor: Cenzolovka