Bodrožić: REM bi trebalo da bude brana lažima i govoru mržnje

Beograd, 25.05.2021. –

Nijedna vlast posle 2000. godine nije pokazala političku volju da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) zaista postane nezavisno regulatorno telo, lišeno uticaja nemedijskih faktora, ocenio je novinar Vukašin Obradović za portal Juropijan vestern Balkans (EWB), koji donosi analizu zašto je reforma REM među uslovima međupartijskog dijaloga

Bez obzira što su u Medijskoj strategiji precizno uočene slabosti u funkcionisanju REM, a Akcionim planom utvrđeni i praktični koraci, do ključnih promena sasvim sigurno neće doći dok se ne stvore politički uslovi i sazri svest da su nam potrebni profesionalni, a ne navijački elektronski mediji, da Javni servis mora biti okrenut građanima, a ne vladajućoj nomenklaturi, ukazao je Obradović.

Medijski stručnjaci navode za EWB kako nisu iznenađeni što se zahtev za korenitim reformisanjem REM našao među glavnim uslovima koje su različite opozicione partije i grupacije predočile uoči početka nove faze međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornih uslova pod okriljem Evropskog parlamenta.

Takva inicijativa je jedan od preduslova za “oslobađanje medija” koji su uglavnom potčinjeni volji vlasti, a i u skladu je sa aktuelnim Akcionim planom za sprovođenje Medijske strategije, dodaje EWB.

Oni, ipak, sumnjaju da će vlast, predvođena predsednikom države Aleksandrom Vučićem, biti spremna da REM omogući punu autonomiju u budućem radu, imajući u vidu Vučićevu sklonost da kontroliše, odnosno „uređuje” javne servise i televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i bivši člana Saveta REM Slobodan Cvejić navodi da je sasvim je logično i primereno da se unapređenje rada REM nalazi među glavnim zahtevima opozicionih stranaka.

Po našim zakonima i u skladu sa odgovarajućim uredbama Evropske unije, Regulatornom telu za elektronske medije su data ovlašćenja i pripisana odgovornost za uređivanje sektora elektronskih medija, naglasio je on.

Portal EWB podseća da je Cvejić u decembru 2020. podneo ostavku na funkciju u REM, zbog načina na koji je izabrana predsednica Saveta tog tela Olivera Zekić, odnosno zbog kršenja demokratskih procedura u Savetu.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić smatra kako bi REM trebalo bi da bude brana lažima, budalaštinama, primitivizmu, govoru mržnje, zloupotrebama oglasnog prostora i političkoj propagandi, a sve to karakteriše mnoge televizije, počev od nekoliko sa nacionalnom frekvencijom.

Svima je jasno da bi situacija bila potpuno drugačija kada bi REM radio nezavisno i po slovu zakona. Verujem da bi bar dve nacionalne televizije ubrzo izgubile frekvencije, a i mnogi drugi bi bili ophrvani zasluženim kaznama i morali bi svoj program da uljude, a kada je u pitanju informativni program to znači da bi morali da ga otvore za drugačija mišljenja i liše gledaoce brutalne naprednjačke propagande, ocenio je Bodrožić za EWB.

Izvor: NUNS