Za medijske projekte izdvojeno 1,6 milijardi

Beograd, 19.04.2021. –

Na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou do danas je raspisano 129 konkursa u oblasti javnog informisanja za 2021. godinu za koje je opredeljeno ukupno 1,6 milijardi dinara, pokazuje evidencija Udruženja novinara Srbije (UNS). Opredeljena sredstva za medije su na približno istom nivou kao i prošle godine.

Za 129 medijskih konkursa, uključujući i deset konkursa Ministarstva kulture i informisanja, kao i tri Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, ove godine je izdvojeno ukupno 1.614.193.068 dinara.

Ministarstvo kulture i informisanje je za ovogodišnje konkurse opredelilo ukupno 310 miliona dinara, dok je Pokrajinski sekretarijat izdvojio 58,2 miliona. Pokrajinski sekretarijat je, međutim, prošle godine raspisao jedan konkurs više, pa je bio i veći budžet za medije, ukupno 61,2 miliona dinara. Na lokalnom nivou za 116 ovogodišnjih konkursa izdvojeno je oko 1,2 milijarde dinara.

Prema podacima UNS-a, za iste medijske konkurse na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou prošle godine je izdvojeno ukupno 1.616.475.000 dinara, što je za oko dva miliona dinara više nego ove godine.

Tri lokalne samouprave – Kučevo, Požarevac i Kostolac ove godine su poništile konkurse za medijske projekte. Opština Kučevo, nakon što je u februaru obustavila konkurs, mesec dana kasnije raspisala je novi javni poziv, prema kojem je za projekte opredeljeno 1.150.000 dinara. Ova lokalna samouprava 2020. godine je izdvojila 50.000 dinara više za medije.

Za sufinansiranje medijskih sadržaja, Grad Beograd je za 2021. godinu izdvojio 85 miliona, Niš 69 miliona, Novi Pazar 55 miliona, a Pančevo 40 miliona dinara. Ovo su, ujedno, samouprave koje su ove godine najviše novca izdvojile za medije.

Imenovanje članova konkursnih komisija na republičkom nivou, ove godine kritikovala su novinarska i medijska udruženja – Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Lokal pres i Slavko Ćuruvija Fondacija.

U saopštenju, ova udruženja su tražila da Ministarstvo kulture i informisanja objavi kriterijume na osnovu kojih su medijski stručnjaci birani. „U pitanju su ‘medijski stručnjaci’ koje za članove komisija na konkursima lokalnih samouprava i Ministarstva kandiduju medijska udruženja čija je jedina delatnost – kandidovanje članova Komisija i raspodela budžetskog novca po ‘burazerskom’ principu i spiskovima podobnih medija, tvrde članice“, piše u njihovom saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja je, naime, nedavno objavilo rešenje o imenovanju članova komisija za deset konkursa. Svaka komisija u svom sastavu ima po pet članova, a najveći broj njih, 22, čine nezavisni stručnjaci za medije

Članovi konkursnih komisija, inače, koje imenuje rukovodilac organa koji je raspisao konkurs, ocenjuju medijske projekte i predlažu kako će novac poreskih obveznika projektima biti raspodeljen. Njih predlažu novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine, a mogu se i samostalno prijaviti medijski stručnjaci.

Prvi put posle 2015. godine, ove godine je raspisan i kragujevački konkurs. Ova lokalna samouprava izdvojila je deset miliona dinara za medije, od čega je 9,5 miliona planirano za raspodelu putem javnog konkursa, a preostalih 500.000 kroz pojedinačna davanja.

Ljubiša Obradović, koji je na predlog UNS-a imenovan za člana komisije za ocenu projekata u Kragujevcu, podsetimo, povukao se iz sastava te komisije jer su od tri imenovana člana, dva iz Društva novinara Niša (DNN) – jedan zvanično kao predstavnik DNN-a, a drugi kao nezavisni stručnjak, član Upravnog odbora ovog udruženja.

On je u svojoj ostavci naveo da nije uspeo da utvrdi „suštinsku povezanost DNN-a sa medijskom scenom u Kragujevcu, niti mogućnost da dva predstavnika tog udruženja, u tročlanoj komisiji, procenjuju šta je javni interes Kragujevčana, bez obzira na njihovu dobru volju“. Umesto njega, Grad Kragujevac imenovao je urednika i direktora nedeljnika „Sremske novine“ Dragana Đorđevića, na predlog Lokal presa.

Izvor: UNS