UNS traži hitan sastanak Radne grupe za bezbednost novinara; Ministarstvo poziva učesnike javnog života da ne vrše pritisak na medije

Beograd, 21.03.2021. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) zahteva od premijerke Ane Brnabić i ministarke kulture i informisanja Maje Gojković da hitno zakažu sastanak Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara na kojem će se razgovarati o napadima na Krik i daljem funkcionisanju te radne grupe.

Kako se navodi u saopštenju, UNS-u se poslednjih nedelja obraća sve više novinara, naročito iz manjih gradova, sa podacima o napadima i pritiscima koje trpe zbog svog rada i zahtevom da nadležni organi konačno preduzmu mere da ih zaštite.

UNS poziva izvršnu vlast da prestane da ignoriše te napade i izrazili zabrinutost zbog, kako navode, pasivnosti ministarke Gojković, od koje zahtevaju da što pre pokaže da je državi stalo da se udruženja koja su napustila Radnu grupu vrate u nju.

Kako ističu, podršku pravima novinara Gojković treba da dokaže i time što će u što kraćem roku postaviti državnog sekretara za informisanje.

UNS podseća da je planom rada Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara predviđen niz aktivnosti u vezi sa utvrđivanjem odgovornosti za ubistvo 17 novinara na Kosovu i Metohiji i 16 radnika Radio-televizije Srbije.

Taj posao ne sme se prekidati zbog nesuglasica po drugim osnovama, ističe se u saopštenju i dodaje da dalje odlaganje ili prekid rada Radne grupe ozbiljno bi doveli u pitanje tvrdnju vlasti da želi da poboljša položaj novinara u Srbiji.

Ministarstvo poziva učesnike javnog života da ne vrše pritisak na medije

Ministarstvo kulture i informisanja poziva još jednom sve učesnike javnog života da ne vrše pritisak na medije i medijske radnike i da se uzdrže od bilo kakvog napada na njih.

Retorika koja je ovih dana upućivana novinarima nije primerena ozbiljnim akterima političke scene, navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Vlade i ministar kulture i informisanja Maja Gojković na samom početku svog mandata povukla je sve zahteve za vođenje procesa pred sudovima protiv medijskih kuća i novinara, kojih je bilo ukupno devet, kao i pet krivičnih prijava protiv medija, da bi upravo podstakla sve novinare i redakcije da slobodno i bez osećaja pritiska, profesionalno obavljaju svoj posao.

Ministarstvo podvlači da niko nema prava da etiketira novinare a pogotovu ne da njihovu podobnost određuje na osnovu redakcije u kojoj rade i ukazuje da svako vređanje i nipodaštavanje novinara i njihovog posla, bez obzira od koga dolazi, vodi ka urušavanju jednog od stubova demokratskog sistema čiji su oni nosioci, navodi se u saopštenju Ministarstvo kulture i informisanja.

Izvor: RTV