Popović: Ne slažem se sa kolegama iz REM-a, uznemirena javnost slikama žrtava

Beograd, 18.03.2021. –

Članica REM-a Judita Popović izjavila je u emisiji Studio N1 Live da se ne slaže sa svojim kolegama iz REM-a koje su odlučile da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije uznemirio javnost nedavnim emitovanjem odsečenih glava na više od deset domaćih televizija, među kojima su i one s nacionalnom frekvencijom. “Ja razumem stav ostalih članova REM-a, ali ne mogu to da podržim. To što ne objavljujem rat ostalim članovima ne znači da mogu da prihvatim njihovu argumentaciju. Ne može da se relativizuje nasilje. To je neprihvatljivo”, istakla je Popović.

„Smatrala sam da je potrebno da se reaguje. Da se REM-u uputi jedna inicijativa, odnosno prijava da se na toj sednici koja je bila zakazana za utorak raspravlja o toj gorućoj temi. To je zaista neubičajeno za neke države koje žele da budu prave države. Ne radi se kompromitacija dokaza iz krivičnog postupka na taj način, i to je neprihvatljivo. Ne može da se prikazivanje tog zločina pravda željom da se upravo bori protiv tog zločina. Neshvatljivo je zašto se tako odlučilo u tako ozbiljnom savetu kao što je Savet za nacionalnu bezbednost“, navela je Popović.

Prema njenim rečima, mediji su „i te kako odgovorni jer su prihvatili da budu saučesnici u širenju slika veoma nasilnih činova“.

Govoreći o argumentima njenih kolega koje su izglasali da to nije uznemiravanje javnosti, ona je rekla da je sa jedne strane postojala argumentacija da je autoritet saveta za nacionalnu bezbednost neupitan, i da je kao takav imao prava da prezentuje javnosti dokaz iz krivičnog postupka.

„Moje mišljenje je bilo suprotno tome. Rekla sam da su tužilaštvo, sudovi i policija odgovorni što su dozvolili da se zloupotrebe dokazi iz krivičnog postupka. S druge strane, smatrala sam da je uznemiravanje javnosti veoma štetno, jer ne vidim benefit od prikazivanja tih snimaka. Šta Srbija ima od toga što su se neki ljudi uznemirili povodom toga? Ali, vidim koliko mogu biti uznemireni zbog takvog postupanja tužilaštva koje je dozvolilo da takvi dokazikoriste za javno prikazivanje na televiziji“, rekla je Popović.

Ona dodaje da ovaj slučaj treba da zabrine kompletno srpsko pravosuđe, jer „ako želimo da živimo u pravnoj državi, onda se vrlo precizno zna ko šta radi“. A ovaj slučaj, smatra Popović, dokazuje suprotno.

Naša sagovornica je napomenula da je sačekala dva, tri dana nakon održane konferencije za novinare, i da je nakon toga odlučila da reaguje kao članica REM-a.

Prema njenom mišljenju, televizije su na održanoj konferenciji morale „tehnički da odreaguju“, kada su se te fotografije pojavile.

„Mi verujemo predsedniku i ministrima da su te scene jezive i uznemiravajuće, ali to ne znači da su mediji te fotografije morali da emituju“, naglasila je Popović.

Izvor: N1