Novinarsko udruženje iz Vojvodine: Pretnje smrću Dinku Gruhonjiću

Novi Sad, 10.03.2021. –

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je 10. marta da se nastavljaju napadi provladinih medija i pretnje smrću preko društvenih mreža programskom direktoru NDNV-a, novinaru i univerzitetskom nastavniku Dinku Gruhonjiću.

“Poslednji tekstovi objavljeni u tabloidnim izdanjima, targetirali su Gruhonjića kao neprijatelja države, nakon što je u autorskom tekstu izneo svoje stavove i mišljenja. Gruhonjić se oseća ugroženo, posebno zato što novi napadi dolaze samo nekoliko meseci nakon što su na ulazu u zgradu u kojoj živi sa porodicom u Novom Sadu, ispisani preteći grafiti mržnje”, naveo je NDNV u saopštenju.

NDNV je najavilo da će ponovo preduzeti “sve moguće korake” za zaštitu Gruhonjića od poslednjih neistina iznetih u tabloidnim medijima, koji su ujedno i napadi na slobodu izražavanja u Srbiji.

“Podsećamo javnost, ali i institucije u Srbiji, da je sloboda govora jedno od najvrednijih dostignuća demokratskih društava i da je zaštićeno ustavom i zakonima”, piše u saopštenju.

NDNV ukazuje da “Gruhonjić, ali i drugi novinari i rukovodstvo NDNV-a, već godinama žive pod svakodnevnim pritiskom samo zato što rade svoj posao ili se kritički osvrću na poteze vlasti i drugih činilaca u društvu”.

U noći između 23. i 24. novembra 2020. godine u Novom Sadu, na ulazu u zgradu u kojoj živi Gruhonjić ispisani su grafiti koji sadrže poruke mržnje i nacionalne netrpeljivosti.

U Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu za Radio Slobodna Evropa (RSE) je tada rečeno da je formiran predmet povodom ispisivanja grafita sa porukama mržnje na zgradi u kojoj živi Gruhonjić.

U međuvremenu, grupa građana i aktivista je 24. novembra prekrečila grafite, a incident su osudile međunarodne medjske organizacije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa