UNS: Kojim „novim medijskim snagama“ ministarka obećava bolji tretman

Beograd, 05.03.2021. –

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da se medijska snaga udruženja, koja su se nedavno žalila ministarki kulture i informisanja Maji Gojković na svoju nedovoljnu zastupljenost u izradi medijskih dokumenata, mogla osetiti u sastavima komisija za ocenjivanje medijskih projekata.

Gojković je 2. marta razgovarala sa predstavnicima novinskih udruženja Prouns, Komnet, Društva novinara Srbije, Asocijacije radio televizija Srbije, Društva novinara Vojvodine i Udruženja medija i medijskih radnika.

Samo prošle godine, do marta, od 67 komisija, predstavnici KomNeta bili su u 38, PROUNS u 29, dok su u isto vreme predstavnici organizacija koje čine Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV i Lokal pres) do tada bili izabrani u samo devet lokalnih samouprava, podseća UNS.

U saopštenju se navodi da su četiri od šest nabrojanih udruženja, koja su bila na sastanku sa ministarkom, osnovana posle donošenja medijskih zakona.

Čim su stekli pravo da učestvuju u radu komisija za ocenjivanje projekata iz oblasti javnog informisanja, odnosno napunili tri godine postojanja, UNS ukazuje da njihovi predstavnici kao da su postali „omiljeni“ članovi komisija, što zvanično kao predstavnici udruženja ili nezvanično kao samostalni medijski stručnjaci.

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja često je upozoravala da se komisije sastavljaju od predstavnika udruženja bliskih vlastima koja novac raspodeljuju provladinim medijima i tabloidima koji su višestruko kršili Kodeks novinara Srbije, ali su nadležni za sprovođenje konkursa na to ostali nemi.

Koliko su uspeli da ubede ministarku u svoj značaj u medijskoj sferi, videćemo u narednom periodu, a pre svega kada budu formirane i komisije za ocenjivanje medijskih projekata pristiglih na konkurse Ministarstva kulture i informisanja.

Udruženje dodaje da je prošlo mesec dana od isteka roka za predlaganje članova komisije za ocenu projekata, a Ministarstvo još nije donelo rešenja o sastavu komisija.

Na pitanje UNS kada će Ministarstvo imenovati komisije, odgovoreno je da će „Ministarstvo kulture i informisanja čitav konkursni postupak završiti u rokovima koji su predviđeni Zakonom o javnom informisanju i medijima, Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i rokovima predviđenim konkursima, koji ističu najkasnije 90 dana od zaključenja konkursa“. Ministarka Gojković nije odgovorila na poziv UNS da govori o sastanku, onome što će eventualno preduzeti, kao i sprovođenju konkursa za projektno sufinansiranje medija.

Izvor: Danas