Draža Petrović: United Media obećala da neće biti mešanja u uređivanje Danasa

Beograd, 05.03.2021. –

Medijska kompanija United Media, u okviru koje između ostalih posluju televizije N1 i NovaS, postala je vlasnik dnevnog lista i portala Danas, saopštili su danas iz ove kompanije. Kupoprodajna cena zasad ostaje nepoznata, a glavni i odgovorni urednik lista Danas Draža Petrović za Raskrikavanje kaže da je od novih vlasnika dobio garancije da neće biti promena uređivačke politike.

Firma koja izdaje Danas, Dan Graf, dosad je bila u vlasništvu osmoro ljudi, među kojima su osnivači ovog lista koji postoji od 1997. godine.

Detalji kupovine koja je formalno zaključena danas popodne nisu poznati. Jedan od sada već bivših vlasnika Rade Radovanović za Raskrikavanje nije želeo da otkrije iznos za koji je Dan Graf pripojen ovoj kompaniji jer nije, kako kaže, ovlašćen da govori u ime svih. Ipak, o motivima za prodaju je govorio.

Danas je, navodi Radovanović, prodat jer su vlasnici uglavnom ljudi u godinama, a njihovi naslednici nisu naročito zainteresovani da se bave medijskim biznisom. Osim toga, u uslovima u kojima Danas radi, kritikujući vlast, pozicija ovog lista na tržištu je veoma nepovoljna tako da je, prema njegovim rečima, odluka bila između toga da se proda ponuđaču koji će poštovati uređivačku politiku, ili da propadne.

„Ja sam veoma zadovoljan odnosom i pregovorima sa kompanijom United Media jer smo postigli saglasnost da Danas ostaje sa svojom osnovnom uređivačkom politikom i da ona neće biti menjana”, kaže Radovanović.

Kada je reč o kadrovskim promenama, bivši vlasnik Danasa navodi da je firma prodata u potpunosti, „a u takvoj situaciji, kada se nešto prodaje potpuno, možeš da apeluješ, ali ne i da zahtevaš garancije za ostanak ovoga ili onoga”. Drugim rečima, eventualna otpuštanja ili zapošljavanja će biti odluka novog vlasnika.

„Gotovo sam siguran da će svako ko je dobar novinar, dobar urednik, da će ostati i opstati, jer kupci nemaju nikakvu rezervnu redakciju koju će dovesti. Ja očekujem da će Danas biti još bolje, ali to ne znači da je bilo kome garantovano postojeće radno mesto, ali to je tako u svim sličnim kupoprodajama”, kaže on.

„Mislim da za Danas dolaze bolji dani, lakši. I bolje plate”, nada se Rade Radovanović.

Aleksandra Subotić, izvršna direktorka kompanije United Media, nije želela da odgovara na pitanja o detaljima ugovora telefonom, ali je obećala da će odgovoriti mejlom u ponedeljak.

Glavni i odgovorni urednik Danasa Draža Petrović kaže da je i on lično dobio garanciju iz kompanije United Media da neće uticati na uređivačku politiku. Više detalja o kupoprodaji nije mogao da iznese.

„Rekli su da neće menjati uređivačku politiku, da je cilj da sačuvaju brend Danasa, i da ga razvijaju tako da on bude vidljiviji, ali se u uređivačku politiku neće mešati”, navodi on.

Zahtev za ovo pripajanje, United Grupa je podnela Komisiji za zaštitu konkurencije u septembru, kako su potvrdili iz Komisije Udruženju novinara Srbije krajem prošle godine.

Iz kompanije su danas saopštili da im je odobrenje „nadležnih tela” stiglo, te da je time Danas postao „prvo štampano izdanje iz Srbije koje će se naći u portfoliju kompanije United Media u okviru koje posluje 45 televizija, od čega pet sa nacionalnom frekvencijom, 15 portala, kao i magazini i radio stanice”.

U okviru United Media kompanije posluju televizija i portal N1, televizija Nova S i portal Nova.rs, Sport Klub, Grand produkcija itd. Deo United grupe je i kablovski operater SBB.

Izvor: Raskrikavanje