NUNS i NDNV: Aktuelna vlast podstiče pretnje novinarima TV N1

Beograd. 05. februar 2019. godine –

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izražavaju podršku redakciji televizije N1 povodom najnovijih pretnji upućenih novinarima te medijske kuće i njihovim porodicama.

NUNS i NDNV saopštili su da zahtevaju od istražnih i pravosudnih organa da hitno preduzmu najozbiljniju istragu i odgovarajuće kaznene mere protiv autora pretnje smrću novinarima N1 koja predstavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti lica koja obavljaju posao u informisanju od javnog značaja.

Kako se ističe, smatraju da je krajnje vreme da najviši državni funkcioneri, a pre svih predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić javno osude jezivu preteću poruku redakciji i novinarima N1.

Ukoliko bi takva, jasna i nedvosmislena osuda izostala, defnitivno bi postalo jasno ono što dva novinarska udruženja odavno tvrde – da je aktuelna vlast neposredno odgovorna za atmosferu mržnje i straha koja se iz dana u dan širi javnim prostorom Srbije. Tim pre što upravo predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike, navode NUNS i NDNV.

NUNS i NDNV će o najnovijim pretnjama novinarima, kao i o postupcima nadležnih državnih institucija obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije, zaključuje se u saopštenju.

Podsetimo, zaposleni na TV N1 dobili su preteće pismo u kojem su, zbog izveštavanja o protestima, novinarima te kuće i njihovim porodicama upućene su pretnje smrću.

Izvor: Danas