Objavljen Nacrt medijske strategije, javna rasprava traje do 1. marta

Beograd, 01. februar 2019. godine – Vlada Republike Srbije objavila je danas tekst Nacrta medijske strategije čime je počela javna rasprava koja će trajati do 1 marta.

O okviru javne rasprave biće organizovana 4 okrugla stola:

  1. 19. februara u Novom Sadu
  2. 22. februara u Nišu
  3. 25. februara u Čačku
  4. 27. februara u Beogradu 

Primedbe, predlozi i sugestije u vezi sa Nacrtom strategije dostavljaju se do 01. marta 2019. godine Kabinetu predsednika Vlade na e-mail: medijska.strategija@gov.rs ili poštom na adresu: Nemanjina 11, 11000 Beograd, sa naznakom „Nacrt strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji“.

Saopšteno je i da javnu raspravu sprovodi Kabinet predsednice Vlade, a tekst Nacrta medijske strategije i sve informacije u vezi sa održavanjem javne rasprave dostupni su na sajtu Vlade Srbije i na Portalu e-Uprave.

U javnoj raspravi i na okruglim stolovima učestvovaće predstavnici medijskih i novinarskih udruženja koja su činila Radnu grupu za izradu medijske strategije. To je dogovoreno na nedavnom sastanku predsednice vlade Ane Brnabić sa članovima te radne grupe. Pored članova Radne grupe, u izradi Medijske strategije učestvovao je i veliki broj eksperata, predstavnika medjunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, medija, medijskih javnih servisa, akademske javnosti i drugi”, navodi se u saopštenju.

Po završetku javne rasprave, Kabinet predsednice vlade analiziraće sve sugestije, predloge i primedbe svih učesnika javne rasprave i pripremiće izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi.

Ovo je drugi pokušaj izrade Medijske strategije, a nova radna grupa koja se bavi ovim problemom formirana je u junu ove godine. U avgustu je šest novinarskih i medijskih udruženja predalo zahteve Vladi Srbije, u kojima navode da od njihovih ispunjenja zavisi i njihovo učešće u izradi medijske strategije i davanje legitimiteta tom dokumentu.

Najveća medijska i novinarska udruženja napustila su prošle godine Radnu grupu za izradu Medijske strategije, navodeći da je Ministarstvo izašlo sa mnogim rešenjima i pre nego što je radna grupa počela da radi, ali i u znak protesta zbog imenovanja Aleksandra Gajovića za državnog sekretara za informisanje. Zbog toga je dokumentu koji je deo radne grupe usvojio nakon izlaska većine novinarskih udruženja osporen legitimitet i formirana nova radna grupa.

Odmah po dolasku na čelo Ministarstva kulture i informisanja, sredinom 2016. Vladan Vukosavljević je rekao da će nova medijska strategija biti doneta u narednih šest meseci, kao i da „veruje da će to dovesti do seta novih zakona u oblasti medija“.

Vukosavljević je još tada zauzeo stav da povlačenje države iz vlasništva u medijima nije „nužno svugde i u svakoj prilici“. Obećao je, međutim, da će rešiti pitanje Tanjuga, Politike i Večernjih novosti.

U javnosti se u međuvremenu pojavila radna verzija medijske strategije koja između ostalog predviđa jačanje uloge države u „ostvarivanju javnog interesa“, što je u potpunoj suprotnosti sa prethodnom strategijom i usvojenim zakonima.

Na Petoj Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, na panelu Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija, čiji su koordinator Građanske inicijative, posvećenom medijskim slobodama, savetnica za medije predsednika Republike, Suzana Vasiljević, okupljenima je saopštila da je izrada nove Medijske strategije obustavljena i da je potrebno formirati novu Radnu Grupu koja će raditi na izradi strategije. Naglasila je da je do obustave procesa došlo nakon konsultacija predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić. Ona je takođe navela da postoji svest o problemu u ovoj oblasti i pozvala na konstruktivan dijalog između svih zainteresovanih aktera.

Izvor: Beta, Insajder