Gajović: Odluka Medijske koalicije ne ugrožava izradu strategije

Beograd, 05. januar 2018. godine –

Odluka Medijske koalicije da suspenduje dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima neće ugroziti dalji tok izrade Medijske strategije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović.

„Nacrt medijske strategije je priveden kraju. Članovi radne grupe su ga potpisali i taj dokument je predat predsednici Vlade (Ani Brnabić, prim. RSE) i sada se ide u dalji tok, to jest u javnu raspravu u nekoliko gradova Srbije. Mislim da će taj dokument u realnom vremenu biti donet“, kaže Gajović za RSE.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Lokal pres i Asocijacija onlajn medija (AOM) je saopštila da je suspendovala dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima zato što, kako su naveli, nijedan od konkretnih i oročenih zahteva novinarskih i medijskih udruženja nije ispunjen, a istovremeno se situacija na medijskoj sceni iz dana u dan pogoršava.

Aleksandar Gajović kaže da je zatečen ovakvom odlukom, ali dodaje da veruje da ona nije konačna.

„Verujem da ima mesta da se razgovara, da sednemo za sto i razgovaramo o tome u čemu je problem sa tim zahtevima koje su oni polovinom avgusta dostavili. Krivo mi je i žao što je do toga došlo, iz prostog razloga što smo nešto zajednički započeli na medijskim reformama 2018. godine, ali nas tek pravi posao očekuje u 2019. godini. Tu mislim na izmenu i dopunu medijskog seta zakona“, rekao je Gajović.

Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja kaže da ne oseća ličnu odgovornost zbog toga što veliki broj zahteva Medijske koalicije nije ispunjen. Prema njegovim rečima, „mnogo toga je već urađeno“ kada su u pitanju zahtevi medijskih udruženja.

„Pre svega bih pomenuo pravilnik o medijskom sufinansiranju medijskih sadržaja koji je izmenjen i dopunjen u okviru postojećih zakona. U tom smislu, jedan od njihovih zahteva je ispunjen“, rekao je Gajović.

Izvor: Cenzolovka