Medijska koalicija suspendovala učešće u medijskom dijalogu sa Vladom Srbije

Beograd, 04. januar 2019. godine –

Pošto nijedan zahtev medijskih udruženja nije ispunjen, kako kažu u Medijskoj koaliciji, odlučili su da privremeno “blokiraju” dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije. Pored neispunjenih zahteva, dodaju da je veliki problem i to što se na medijskoj sceni stanje “iz dana u dan pogoršava”.

Osim verbalnih uveravanja, kako kažu u Medijskoj kolaciji oko koje se okupljaju reprezentativna novinarska udruženja Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM) i Asocijacija Lokal pres, vlast apsolutno nije iskazala političku volju i rešenost da poboljša situaciju u sferi medija i medijskih sloboda.

Pokazalo se da u ovaj dijalog vlast nije ušla iskreno i da joj je očigledni cilj bio proces sam po sebi, koji se može okarakterisati kao pokušaj Vlade Srbije da izmeni svoj imidž u domaćoj i međunarodnoj javnosti, da kupuje vreme i da dodatno iscrpljuje resurse onih novinarskih i medijskih udruženja koja i inače rade u veoma teškim uslovima i neprijateljskom okruženju – navode iz Koalcije.

Oni podsećaju da su u dijalog ušli oprezno, uz brojne ograde, ali ipak u nadi da će rezultati njihovog rada biti vidljivi u relativno kratkom vremenskom periodu, pogotovo zbog aktivnog učešća međunarodnih organizacija i institucija u njemu.

Izvor: Južne vesti