Savet REM-a: Olivera Zekić govori u ime REM-a

Beograd, 18. oktobar 2018. godine –

Nastupi članova Saveta REM-a usklađeni su i koordinisani i iza svake izjave Olivere Zekić stoje svi članovi Saveta, kao što i Olivera Zekić stoji iza svake odluke Regulatora, navodi se u saopštenju Saveta REM-a, a u vezi sa spekulacijama u javnosti o navodnim samostalnim i neovlašćenim istupima svojih članova.

Kako ističu u saopštenju, članovi Saveta su se do sada oglašavali uvek u skladu sa članom 22 Poslovnika o radu, po kome nije dozvoljeno jedino da članovi Saveta iznose svoja mišljenja o toku sednice, raspravi, glasanju i odlučivanju.

„S druge strane, nigde ne piše, naročito ne u Poslovniku, da članovi Saveta, koji između ostalog donose odluke i na osnovu sopstvenog mišljenja, ne mogu da iznose stavove i učestvuju u raspravama o temama koje nisu predmet odlučivanja Saveta, a istovremeno su od značaja za rad Regulatora i mogu uticati na medijsku scenu u Srbiji. Naročito kada su u pitanju pokušaji onih koji se žale da u Srbiji nema institucija, a daju sve od sebe da bi uništili nezavisno Regulatorno telo za elektronske medije, kao što je to slučaj sa današnjom hajkom na Oliveru Zekić u
dnevnom listu Danas“, navodi REM.

Dodaju da za saopštenja Saveta, izjave članova, analize i zaključke nema dovoljno prostora u štampanim medijima, retko i u elektronskim, pa Savet i članovi na svom sajtu objavljuju sve važno za svoj rad.

REM podeća da Zakon o elektronskim medijima zabranjuje bilo kome da utiče na rad članova Saveta i oni nisu dužni da poštuju bilo čije instrukcije u vezi sa svojim radom, izuzev odluka nadležnog suda donetih u postupku sudske kontrole rada Saveta.

„Sve primedbe na programe elektronskih medija, kao što je govor mržnje i drugi neprimereni sadržaji, potrebno je izložiti u zakonom predviđenoj proceduri, bez politizacije i proizvoljnih optužbi“, dodaje u saopštenju Savet REM-a.

Izvor: Danas