Olivera Zekić neovlašćeno priča u ime REM-a

Beograd, 18. oktobar 2018. godine –

Članica Saveta REM-a Olivera Zekić uzurpira ovo nezavisno regulatorno telo, kršeći zakone i propise, kako bi se preko njega obračunala sa političkim neistomišljenicima, saglasni su sagovornici Danasa.

Na sajtu REM-a pored saopštenja koje potpisuje Savet tog tela, nalaze se i obraćanja Olivere Zekić liderima opozicije, Borisu Tadiću, pa i aktuelnom ministru informisanja Vladanu Vukosavljeviću, koga je oslovila sa „ministar bez kose“, jer se usudio da kritikuje rijaliti programe.

S obzirom na ton u tim pismima i rečnik koji koristi, uz uvrede i omalovažavanja, mnogi su sumnjali da iza njih stoji vlasnik Pinka Željko Mitrović. Međutim, jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas javno je rekao da joj pisma diktira upravo Aleksandar Vučić, što je ona negirala. Članovi Saveta REM-a, kao ni zamenik predsednika Saveta, Goran Petrović, nisu želeli da komentarišu istupe Olivere Zekić u ime ovog tela. Prema Poslovniku o radu Saveta, jedino njegov predsednik i zamenik mogu da se oglašavaju u ime Saveta REM-a. Sem što nezavisno regulatorno telo već dve godine nema predsednika, njemu nedostaju i tri člana, koliko je predviđeno da ih Savet ima.

Dragan Đilas ocenjuje za Danas da je manje važno to što REM nema predsednika od toga što Zekić neovlašćeno priča u ime tog tela.

– Savet REM-a nema predsednika već dve godine. Menja ga zamenik i samo on po svim zakonima i poslovnicima o radu ima pravo da nastupa u ime REM-a. Ostalih pet članova nemaju ovlašćenja da govore u ime Saveta, već samo kao privatna lica – ističe Đilas. On dodaje da je veliki problem i to što se REM ne oglašava na kršenja zakona emitera, na govor mržnje i nasilje koji se emituju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Kada je lider SDS-a Boris Tadić pozvao opoziciju da raspravljaju o zloupotrebama nacionalnih frekvencija, Savet REM-a je odgovorio saopštenjem u kojem se pita da li on i Dragan Đilas žele da sednu i odluče ko može da ima frekvenciju, a ko ne, ko sme da izdaje novine, a ko ne. I da li su u vreme vlasti demokrata, njih dvojica, van institucija i zakona, neposlušne zabranjivali i slali u zatvor. Savet REM-a je zaključio da njih dvojica žele da zloupotrebe ovo telo u dnevnopolitičke svrhe „zarad očigledno bolesnih ambicija“.

Ovo saopštenje nije bilo dovoljno Oliveri Zekić, te se Borisu Tadiću obratila pismom koje se može naći na sajtu REM-a. Kritikujući njegovo „nepoznavanje zakona“, Zekić je ocenila da je u vreme dok je bio predsednik, Tadić jedino brinuo o tome da li je lepši od DŽordža Klunija.

Predsednik NUNS Slaviša Lekić smatra da je ostale članove Saveta REM-a „toliko sramota portparolke Olje Zekić, da se samo prave mrtvi“.

– Zekić odavno nije problem društva, čak ni REM-a, ona je sama svoj problem. Olja je neprikosnoveni lider udvorištva: ona je, zapravo, zajednički imenitelj Pinka i Informera, botova i analitičara, direktorki muzeja i starleta iz Dačićevog ministarstva, pokretnih stepenica i sendviča. Zekić je, u najkraćem, ogledalo Srbije po meri Vučićevih birača – naglašava Lekić za Danas. On kaže da Oliveri Zekić ne treba pridavati važnost.

– Dušan Vujošević, profesor košarke i života, umeo je da izjavi: „Svako zlo ima svoj kraj. Sve će se ovo jednom lane zvati.“ Srećna je okolnost što portparoli a la Zekić, ma koliko umišljali da kreiraju „stvarnost“, nikad ne stvaraju istoriju. I da će, kad prođe ovaj ružičasti galop, otkasati tamo gde im je i mesto – na smetlište lustracije – zaključuje Lekić.

Skrozza: U REM-u važe „posebna“ pravila

Novinarka Vremena Tamara Skrozza ističe za Danas da Olivera Zekić nema prava da svoje lične stavove i mišljenja iznosi u ime REM-a.

– Ali, u REM-u i inače važe drugačija pravila nego u ostatku poznatog nam univerzuma, pa ni ova situacija nije neočekivana. Tim pre što je Olivera Zekić i ranije istupala u ime svih, i to čak u pisanoj formi, sa sve memorandumom REM-a – podseća Skrozza. Prema njenim rečima, Zekić je u više navrata koristila zvanični sajt REM-a za svoju prepisku s novinarskim udruženjima i medijima.

Suša: Neka se dopisuje preko medija

Gordana Suša, bivša članica Saveta REM-a, ocenjuje za Danas da Olivera Zekić zloupotrebljava zvaničnu instituciju REM-a. „Ona može da se dopisuje sa političkim neistomišljenicima preko medija, a ne putem sajta zvanične nezavisne institucije. Niti je ona Savet, niti predsednik Saveta“, zaključuje Suša.

Izvor: Danas