Sejdinović: Vlast da ostavi medije na miru i već je dovoljno

Beograd, 17. avgust 2018. godine –

Vlada ima mogućnost da poboljša stanje na medijskoj sceni, imaju alate, a dovoljno bi unapredili medijsku scenu i samo da je malo ostave na miru – to bi bio veliki pomak, rekao je predsednik NDNV Nedim Sejdinović, govoreći o današnjem sastanku predstavnika novinarskih i medijskih udruženja i Koordinacionog tela u zgradi Vlade Srbije.

Šest novinarskih i medijskih udruženja predalo je danas zahteve Vladi Srbije u kojima navodi da od ispunjenja tih zahteva zavisi i njihovo učešće u izradi medijske strategije i davanje legitimiteta tom dokumentu. Zahtevi su predati na sastanku predstavnika novinarskih i medijskih udruženja sa Koordinacionim telom za saradnju sa medijima Vlade Srbije.

Sejdinović je u Danu uživo rekao da su udruženja izašla sa konkretnim zahtevima šta konkretno treba da se uradi kako bi medijska scena, na kojoj je, kako je rekao, jako loša situacija, bila makar malo unapređena.

Kroz 13 zahteva iznet je veliki kompleks problema sa kojima se savakodnevno suoačava medijska scena, kaže Sejdinović.

“Ukazali smo da dok mi vodimo dijalog, istovremeno se pogoršava stanje na medijskoj sceni, primer toga je i slučaj Južnih vesti”, rekao je on.

Jedan od glavnih zahteva je i promena odnosa političara prema medijima, dodao je.

„Tražili smo da se preduzmu neki koraci na poboljšanju medijske scene, jer ako hoće to i mogu, vlast je glavni generator problema, i da nam predoče šta su po našim zahtevima i učinili“, rekao je Sejdinović i dodao da se stekao utisak da je predstavnicima Koordinacionog tela “apsolutno jasno o čemu govorimo”.

Dodao je da su udruženja u razgovoru sa Anom Brnabić dobila čvrsta uveravanja da vlada želi da medijsku scenu promeni na bolje, i ne samo zbog želje da iz Brisela dobije bolju ocenu.

“Ali ako shvatimo da ne postoji političa volja i da (dijalogom) samo dajemo legitimitet za izradu Medijske stategije, mi ćemo od tog posla odustati,“ kazao je.

“Nisam siguran i uveren da vlada zaista želi da promeni stvari, ali nekada se u politici neke stvari donose pod pritiskom, i mi verujemo da proaktivnim stavom možemo da učinimo barem nešto za medijsku scenu”, dodao je on.

Kako je naveo, ako udruženja nastave dijalog i paralelno rešavaju tekuće probleme i ne bude opstrukcija “možda nešto i bude urađeno”.

„Možda ćemo se i povući (iz dijaloga), ali lopta je u dvorištu vlade, imaju mogućnosti da nešto promene, imaju alate, a dovoljno bi unapredili medijsku scenu samo da je malo ostave na miru – to bi bio veliki pomak”, zaključio je on.

Izvor: Cenzolovka