Novinarska udruženja traže od Vlade Srbije reviziju postupka protiv “Južnih vesti”

Beograd, 16. avgust 2018. godine –

Da se izvrši nezavisna revizija poreskog postupka koji se vodi protiv Južnih vesti, da se utvrdi odgovornost direktora Poreske uprave u Nišu Miće Jeremića i da se ispita da li su inspektori u “slučaju Južnih vesti” kršili zakon, zahtevi su novinarskih i medijskih udruženja koji su danas predati Koordinacionom telu Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Stanje u medijima je svakodnevno sve komplikovanije i proizvodi loše efekte po novinare i medije, medijske slobode i pravo građana da budu profesionalno i objektivno informisani, kažu udruženja, a kao jedan od primera navode i slučaj izmišljenog duga Južnim vestima.

Zato 6 novinarskih udruženja u okviru 13 zahteva za “bolje medijsko sutra” traže da poreske i druge inspekcije odmah da prestanu da ugrožavaju rad nezavisnih medija, posebno portala Južne vesti i drugih medija koji prolaze kroz slične administrativne probleme zbog svoje uređivačke politike.

Zahtev su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija, Asocijacija Lokal pres i Asocijacija onlajn medija.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da Južne vestinavodno duguju milionski iznos.

Transparentnost Srbija navodi da se ovakvim izmišljenim dugovima ugrožava opstanak medija, udruženja su pisala i međunarodnim organizacijama, a premijerka Ana Brnabić pozvala je Južne vesti da se žale na inspekciju, ako misle da ne radi dobro.

Izvor: Južne vesti