NUNS: Ugrožena bezbednost Dragana Janjića

Beograd, 21. januar 2018. godine –

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahteva od nadležnih organa da, u skladu sa zakonom, preduzmu sve mere protiv pojedinaca koji na društvenim mrežama otvoreno pozivanju na linč Dragana Janjića, potpredsednika NUNS-a i glavnog i odgovornog urednika novinske agencije BETA.

NUNS smatra da je direktno ugrožena bezbednost Janjića  jer se na pojedinim Fejsbuk stranicama nude podaci o njegovoj adresi stanovanja.

Indikatitvno je, takodje, da je hajka pokrenuta sponzorisanim postom  što govori da se radi o organizovanoj  kampanje protiv Dragana Janjića.

NUNS smatra da je za ugrožavanje bezbednosti  Dragana Janjića saodgovoran i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na konferenciji za medije, nakon ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, izmedju ostalih i Janjića.

Direktan povod za pretnje Janjiću bila je njegova ocena da je ubistvo Olivera Ivanovića politički motivisano.

Opozicija traži hitnu istragu

Pokret slobodnih građana, Narodna stranka, Levica Srbije, Pokret za preokret i kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas zatražili su hitnu istragu zbog pretnji Draganu Janjiću i poslaniku i uredniku „Nove srpske političke misli“ Đorđu Vukadinoviću.

„Pretnje, ponižavanja i uvrede koje najviši državni funkcioneri svakodnevno upućuju političkim protivnicima i nepodobnim novinarima postale su opasan manir koji su oberučke prihvatili i počeli da svakodnevno primenjuju njihovi agresivni sledbenici, sledeći primer koji im pružaju njihovi politički uzori“, kaže se u njihovom saopštenju.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je da su Janjiću pretnje upućene sa istih stranica na društvenim mrežama sa kojih su stizale i ovoj incijativi. Iz NDBG smatraju da su te stranice nastale sa ciljem da „šire govor mržnje prema onima koji kritički govore o aktuelnoj vlasti“.

Kako navodi Inicijativa, upućene pretnje pokazuju da se ne radi o izolovanim incidentima, već o široj kampanji iza koje stoje ekstremisti lako povezivi sa Srpskom naprednom strankom. „U komentarima i pretnjama koje se šire direktno učestvuju i narodni poslanici Vladimir Đukanović i Marijan Rističević“.

Izvor: Cenzolovka