Deo opozicije poslao zahteve RTS-u i REM-u

Beograd, 12.januar 2018.-

Trinaest opozicionih organizacija poslalo je zahtev Radio-televiziji Srbije (RTS) i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) u kojem se traži da te javne institucije “poštuju zakon i medijske standarde”, saopštio je Pokret slobodnih građana.

“Zahteva se istinito, objektivno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana, pristup opozicije javnom servisu i upotreba zakonskih ovlašćenja radi zaštite prava građana i javnog interesa u slučajevima očigledne i grube zloupotrebe medijskog uticaja”, navodi se u saopštenju.

Kako se kaže ukoliko na njihove zahteve ne bude odgovoreno, opozicija će se obratiti domaćoj i međunarodnoj javnosti i pozvati na “odgovarajuće akcije”.

U saopštenju se ocenjuje da je posebno nezakonit rad Informativnog programa RTS kojim, prema njihovim ocenama, dominiraju nejednaka zastupljenost vlasti i opozicije i favorizuje jedna političke organizacija a zamera se i “netačnost i nepotpunost informacija koje se odnose na ostale političke subjekte”.

Kako navodi PSG, zatražen je sastanak sa Upravnim odborom RTS-a.

“Od REM-a je posebnim dopisom zatraženo da počne da vrši svoje nadležnosti i obezbedi poštovanje osnovnih profesionalnih i etičkih principa, te principa medijskog pluraliteta i to primenom konkretnih zakonom predviđenih mera u slučajevima povrede zakonskih obaveza od strane javnih i komercijalnih emitera”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da od Saveta REM-a nije tražen sastanak “jer je za njegove članove već formiran zahtev da podnesu ostavke”.

Zahteve RTS-u i REM-u su potpisali predsednici PSG, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret, stranke Zajedno za Srbiju, pokreta Protiv diktature, Socijaldemokratske stranke, pokreta Ne da(vi)mo Beograd, pokreta Čuvari Starog grada, Demokratske stranke, Nove stranke, pokreta Dosta je bilo i Dveri.